Dendroctonus micans (Kugelann) (Coleoptera:Scolytidae)'ın laboratuar koşullarında biyolojisi
Biology of dendroctonus micans (Kugelann) (Coleoptera:Scolytidae)'ın laboratory conditions
  1. Tez No: 200015
  2. Yazar: FATMA BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biology of Dendroctonus micans, Developmental Stages, Generation time, Life Cycle, Rearing in Laboratory
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETDENDROCTONUS MICANS (KUGELANN) (COLEOPTERA: SCOLYTIDAE)'INLABORATUAR KOŞULLARINDA BİYOLOJİSİFatma BAYRAMOĞLUBu çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman EntomolojisiLaboratuarında, 22 ºC değişmez sıcaklık, %75 orantılı nem ve sürekli karanlık ortamaayarlanmış iklimlendirme dolabı koşullarında yürütülmüştür. Araştırma materyalini,Maçka Orman İşletme Müdürlüğü ladin ormanlarından sağlanan 50 adet Dendroctonusmicans ergini ile 4940 adet IV-V. ve 1680 adet V. evredeki larvaları oluşturmuştur.Arazide çiftleşmiş dişilerin, laboratuarda, en erken 8 gün ve en geç 22 gün sonrayumurtaları görülmüştür. Yumurtalardan, konulduktan en erken 5 gün sonra, larvalarçıkmıştır. Yirmi bir dişi erginden toplam 682, ortalama 32.5 adet larva sağlanmıştır.Dişilerin, yumurta koymaya başladıktan sonra, en az 22 ve en fazla 68 gün yaşadıkları vegenç larvalarının en az II. ve en çok III. evrelerine kadar canlı kaldıkları gözlenmiştir.Sağlanan yetiştirme koşullarında, D. micans'ın birinci larva evresinin 21 günde,ikinci larva evresinin 20 günde, üçüncü larva evresinin 21 günde, dördüncü larva evresinin20 günde ve beşinci larva evresinin 25 günde tamamlandığı belirlenmiştir. Bu koşullarda,ancak farklı yetiştirme şekillerinde, prepupa evresi 3 gün ve pupa evresi 13 gün sürmüştür.İki kabuk arasında yetiştirilen larvalardan gelişen genç erginlerin 16 gün sonraolgunlaştığı ve en fazla 26 gün daha canlı kaldığı gözlenmiştir. Kütükte yetiştirilenerginlerin iklimlendirme dolabı koşullarında ortalama 18 gün canlı kaldığı gözlenmiştir.Bir ergin uçuş deliğini yaklaşık 3 bireyin kullandığı görülmüştür. On ayrı galeride,toplam 599 larva, 19 ve 22 gün sonra, toplam 16 adet havalandırma deliği açmıştır.Ortalama 37,4 larvaya bir havalandırma deliği düşmüştür.Toplam 807 adet D. micans larvasının baş kapsül genişlikleri ölçülmüş ve ölçümlerlarva evrelerinin saptanmasında kullanılmıştır. Larva evrelerine göre, ortalama baş kapsülgenişliklerinin alt ve üst sınırları, sırasıyla, 0,321-0,571 mm, 0,607-0,875 mm, 0,893 -1,196 mm, 1,214-1,554 mm ve 1,571-2,143 mm olmuştur.Anahtar Kelimeler : Dendroctonus micans'ın Biyolojisi, Gelişim Evreleri, GenerasyonSüresi, Yaşam Döngüsü, Laboratuarda Yetiştirme.
Özet (Çeviri)
SUMMARYBiology of Dendroctonus micans (Kugelann) (Coleoptera: Scolytidae) in LaboratoryConditionsFatma BAYRAMOĞLUThis study was conducted in Laboratory of Forest Entomology at KaradenizTechnical University, Faculty of Forestry, by a clima cell adjusted to 22 ºC constanttemperature, 75% constant humidity and continuous dark conditions. The research materialwas 50 D. micans adults, 4940 IV-V. instars, and 1680 V. instar Dendroctonus micanslarvae that were collected from Maçka Directorate of Forestry, spruce forests.Females that were fertilized in forest laied their eggs within in 8 days and in 22 daysin the laboratory. Larvae hatched 5 days after the eggs were laied. A total of 682 larvae andan average of 32,5 larvae were demended from 21 female adults. These females livedminimum 22 days and maximum 68 days after starting laying, and they lived untilminimum II. and maximum III. larval instars.D. micans has completed the first larval instar within 21 days, second larval instar in20 days, third larval instar in 21 days, fourth larval instar in 20 days and fifth larval instarin 25 days in adjusted rearing conditions. At the same conditions but in different rearingmethods prepupa period has lasted 3 days and pupa period has lasted 13 days. Youngadults that were reared between two barks became adults within16 days and livedmaximum 26 days. Adults that were reared in logs lived 18 days in clima cell conditions.Average exit holes per galleries were 9,7. Nearly 3 adults used the same exit hole. Atotal of 599 larvae in 10 different galleries opened 16 ventilation holes after 19 and 22days. There were 37,4 ventilation holes in average per larvae.During rearing studies, the width of 807 head capsule of D. micans larvae wasmeasured. These measurements were used to determine the larval instars. Minimum andmaximum limits of the width of capsules according to the larval instars were 0,321-0,571mm, 0,607-0,875 mm, 0,893-1,196 mm, 1,214-1,554 mm and 1,571-2,143 mm,respectively.