Hazar Gölü su kalitesinin araştırılması
Investigation of water quality of Lake Hazar
- Tez No: 200160
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hazar Gölü, su kalitesi, su seviyesi, Lake Hazar, water quality, water level
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİHAZAR GÖLÜ SU KALİTESİNİN ARAŞTIRILMASIFatih ÇOBANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim Dalı2006 Sayfa: 89Yapılan bu çalışmada 2005 Nisan- 2006 Mart arasındaki bir yıl boyunca Hazar Gölü' nün 9örnekleme noktasındaki farklı beş derinlikten aylık olarak alınan su numuneleri fiziksel ve inorganikkimyasal, organik ve bakteriyolojik parametreler açısından incelenmiştir. Mevsimsel değişimleraraştırılarak atıksular ve diğer kaynakların göl suyuna etkisi irdelenmiştir. Ayrıca göldeki mevcut subütçesindeki değişimlerde yıl boyunca izlenmiştir.Sıcaklık ve çözünmüş oksijen parametrelerinde derinliğe bağlı olarak mevsimsel değişimlergözlenirken diğer parametrelerde bu değişimler gözlenmemiştir. Bazı parametrelerde bölgesel bazdafarklı sonuçlar elde edilmiştir. İncelenen bütün parametreler ayrı ayrı değerlendirilerek göl suyununkalitesi belirlenmeye çalışılmıştır. Hazar Gölü'nün, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği dikkatealındığında, fiziksel ve inorganik kimyasal parametreler açısından II.-III. Sınıf, organik parametreleraçısından II. Sınıf, bakteriyolojik parametreler açısından I.-II. Sınıf su kalitesi grubuna girdiğianlaşılmıştır.Elde edilen sonuçlar daha önceki yıllarda yapılmış olan çalışmalarla karşılaştırılarak HazarGölü'nün geleceği açısından bir takım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISINVESTIGATION OF WATER QUALITY OF LAKE HAZARFatih ÇOBANFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Environmental Engineering2006, Page: 89In this study, between April 2005 and March 2006 during one year, the physical, inorganicchemical, organic and bacteriological characteristics of water samples that were taken from fivedifferent depths in nine sample points in Lake Hazar were investigated. Seasonal differences wereresearched and the effects of wastewaters and other sources to the lake were investigated. Also,the differences of available water level in lake were observed.It was observed that there were some seasonal differences at temperature and dissolvedoxygen parameters depend on depth. Different results were obtained as regional at someparameters. All parameters were examined separately and water quality was determined. Takinginto consideration of Water Pollution Control Regulations, Lake Hazar is in second-third classdepend on physical and inorganic chemical parameters, it is in second class depend on organicparameters and it is in first-second class depend on bacteriological parameters.Obtained results were compared with other studies that were done in old years and somesuggestions were submitted.