Keban Baraj Gölü Pertek yöresi rotiferlerinin tespiti ve mevsimsel dağılımı
The seasonal distribution and determination of rotifer fauna in Pertek vicinity of Keban Dam Lake
  1. Tez No: 200159
  2. Yazar: FATİH AKMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDA TELLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Pertek Bölgesi, Rotifer, Mevsimsel Dağılım, Keban Dam Lake, Pertek Vicinity, Rotifera, Seasonal Distribution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKEBAN BARAJ GÖLÜ PERTEK YÖRESRO FERLER N N TESP T VE MEVS MSEL DAĞILIMIFatih AKMANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı2007, Sayfa: 43Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü Pertek Yöresi Rotifer faunasının tespiti ve mevsimseldağılımının saptanması amaçlanmıştır. Rotifer örnekleri Ağustos 2002 - Temmuz 2003 tarihleriarasında, belirlenen 3 istasyondan, aylık periyodlar halinde alınmıştır. Rotifera'ya ait 15 cins ve20 tür kaydedilmiştir. Tespit edilen türlerden Polyarthra remata, Asplanchna sieboldi,Hexarthra mira, Testudinella patina, Trichocerca cylindrica, Hexarthra fennica ve Epiphanessenta Keban Baraj Gölü için yeni kayıttır.Çalışma süresince en fazla bulunan rotifer türü Polyarthra remata olup toplamrotiferlerin %14.84'ünü, en az bulunan ise Hexarthra fennica olup toplam rotiferlerin%0.36'sını oluşturmuştur. Ayrıca rotifer türlerinin sonbaharda minimum, ilkbaharda isemaksimum yoğunluğa ulaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE SEASONAL DISTRIBUTION AND DETERMINATION OF ROTIFERFAUNA IN PERTEKVICINITY OF KEBAN DAM LAKEFatih AKMANFırat UniversityGraduate School of Natııral and Applied SciencesDepartment of Biology2007, Page: 43The aim of this study was to determine Rotifera fauna and their seasonal distribution inPertek vicinity of Keban Dam Lake. For this purpose, Rotifera samples have been monthlycollected from three different stations between August 2002 and July 2003. In these samples, 15genera and 20 species belong to Rotifera have been recorded. Among the determined species,Polyarthra remata, Asplanchna sieboldi, Hexarthra mira, Testudinella patina, Trichocercacylindrica, Hexarthra fennica ve Epiphanes senta were new records for Keban Dam Lake.During the study, the mostly found species was Polyarthra remata consisting of 14.84%in all Rotifera. The rarely found species was Hexarthra fennica consisting of 0.36% in allRotifera. In addition, it was determined that the Rotifera species remained in the minimumdensity in autumn and reached the maximum density in spring.