Bulanık doğrusal programlama kullanılarak yapısal sistemlerin boyutlandırılması
The structural system design with fuzzy linear programming
  1. Tez No: 200161
  2. Yazar: TURGAY KARADAYI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER KELEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal sistem, α-kesme yaklaşımı, bulanık doğrusal programlama, optimumboyutlandırma, Structural system, α-level-cuts approach, fuzzy linear programming, optimum design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİBULANIK DOĞRUSAL PROGRAMLAMA KULLANILARAKYAPISAL SİSTEMLERİN BOYUTLANDIRILMASITurgay KARADAYIFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüYapı Eğitimi Anabilim Dalı2007, Sayfa: 38Bu çalışmada, bulanık üyelik fonksiyonu kullanılarak yapısal sistemlerinboyutlandırılması gerçekleştirilmiştir. Özellikle keskin doğrusal programlama yerine yumuşakhesaplama yaklaşımlarından olan bulanık doğrusal programlama tercih edilmiştir. Boyutlandırmaproblemi üyelik fonksiyonlarını kullanan bir α-seviye kesen yaklaşımı olarak, bir optimum kararoluşturularak çözülmüştür. Boyutlandırma probleminin formülasyonunda deplasman, çekmegerilmesi, burkulma gerilmesi ve minimum alan sınırlayıcıları gözönüne alınmıştır. α-kesmeyaklaşımı, düzlem, uzay kafesler ile çerçeve sistemlerin boyutlandırma problemleri üzerindeörneklenmiş ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisTHE STRUCTURAL SYSTEM DESIGN WITHFUZZY LINEAR PROGRAMMINGTurgay KARADAYIFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Construction Education2007, Page: 38In this study, design of structural systems has been implemented by fuzzy membershipfunction. Especially it was preferred a fuzzy linear programming which is a soft calculationmethod, instead of hard linear programming. The design problem is solved by constructing anoptimal decision function as a α-level-cuts approach using membership function. Thedisplacement, tensile stress, buckling stress and minimum size constraints are considered in theformulation of the design problem. The α-cut approach is illustrated on plane and space trusses,frame systems design problems and the results are discusses.