Plasmodium vivax'ın LDH enziminin aktif bölge halkasının amino terminal ucunun analizi
Analysis of aminoterminalend of active site loop of LDH from Plasmodium vivax
  1. Tez No: 200164
  2. Yazar: BÜNYAMİN ATMIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK TURGUT BALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Malaria, lactate dehydrogenase, Site-directed mutagenesis, Plasmodium vivax, Apicomplexan
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİPlasmodium vivax' ın LDH AKTİF BÖLGE HALKASININ AMİNO TERMİNALUCUNUN ANALİZİBünyamin ATMIŞFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı2007, Sayfa : 41Bu çalışmada Plasmodium vivax LDH'ının aktif bölge halkası amino terminal ucuamino asitlerinin yönlendirilmiş mutagenez ile, Toxoplasma gondii I ve II, Eimeria acervulina,Eimeria tenella ve Theileria parva LDH'larına benzetilmesi amacıyla enzimin aktif bölgehalkası amino terminal ucunda amino asit değişiklikleri yapılmıştır. Yapılan mutagenezlersonucunda, genel olarak PvLDH enzim aktivitesinde yabanıl tip proteine göre bir düşüşgerçekleşmiş olmasına karşın, enzim substratı ile olan bağlantısını tamamen kaybetmemiş vedolayısıyla enzim aktivitesi korunmuştur. Sözkonusu bölgeye müdahale sonucunda enzimaktivitesinin düşmesi ilgili bölgenin hassasiyetini göstermekte ve bu bölgenin ilaç tasarımçalışmaları için gerek Plasmodium gerek diğer Apicomplexan'lar için ideal bir hedef olarakkullanılabileceği fikrini desteklemektedir.Anahtar Kelimeler : Sıtma, laktat dehidrogenaz, yönlendirilmiş mutagenez, Plasmodiumvivax, Apicomplexan.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISANALYSIS OF AMINO TERMINAL END OF ACTIVE SITE LOOP OF LDH FROMPLASMODIUM VIVAXBunyamin ATMISFırat UniversityGraduate School of Natural and Appleid SciencesDepartment of Biology2007, Page : 41In this study, amino acid exchanges were made in the amino terminal end of active siteloop of Plasmodium vivax LDH by mimicking Toxoplasma gondii I ve II, Eimeria acervulina,Eimeria tenella ve Theileria parva LDH?s using the site directed mutagenesis method. Despiteenzymatic activity was decreased compared to the production of the wild type protein, some ofenzymatic activity was present meaning that enzyme was still in contact with its substrate.Decrease in the enzymatic activity indicates that this region is sensitive to changes and thissupports the idea that this site could be evaluated as an ideal target for the drug design studiesfor both Plasmodium and some other Apicomplexans.