Thymus kotschyanus boiss.et Hohen (Lamiaceae)'a ait iki varyetenin (var. kotschyanus ve var. Glabrescens) morfolojik özellikleri ve uçucu yağ kompozisyonu bakımından karşılaştırılması
Comparison of two varieties (var. kotschyanus and var. glabrescens) belonging to Thymus kotschyanus Boiss.et Hohen (Lamiaceae) in meaning of the morphological features and esstential oil composition
  1. Tez No: 200163
  2. Yazar: SERKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EYÜP BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Thymus, Lamiaceae, Uçucu Yağlar, Morfoloji, Kemotaksonomi, Thymus, Lamiaceae, Essential Oils, Morphology, Chemotaxonomy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziThymus kotschyanus Boiss.et Hohen (Lamiaceae)'a ait iki varyetenin (var. kotschyanus ve var.glabrescens) MORFOLOJ K ÖZELL KLER ve UÇUCU YAĞ KOMPOZ SYONUBAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASISerkan DoğanFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı2007, Sayfa: 28Bu çalışmada, Elazığ çevresinden toplanan Thymus kotschyanus'a ait iki varyetenin (var. kotschyanusve var. glabrescens) morfolojik özellikleri ve uçucu yağ kompozisyonu belirlenmiş ve her iki taksonbu özellikler bakımından karşılaştırılmıştır. Bu örneklerin uçucu yağları su distilasyonuyla eldeedilerek kalitatif ve kantitatif anlamda gösterdiği benzerlik ve farklılıklar belirlenmiştir. Her ikivaryetenin uçucu yağ kompozisyonu ana bileşenler bakımından benzer bulunmuştur. Uçucu yağ temelbileşenleri bakımından her iki varyete arasında kalitatif farklılık fazla bulunmazken kantitatiffarklılıklar önemlidir. Thymus kotschyanus var. glabrescens ve var. kotschyanus uçucu yağındasırasıyla bulunan ana bileşenler; timol (% 59.9 - 30.4), p- simen (%8.52-2.10), borneol (% 4.56 -5.23), 1.8. sineol (%3.38- 4.13) ve beta-karyofillen (%1.50- 2.89)'dir. ncelenen her iki varyeteuçucu yağında diğer grup bileşenlerin miktarı az iken monoterpen bileşenler yoğun olarakbulunmuştur. Bu çalışmada, incelenen Thymus kotschyanus'a ait iki varyetenin morfolojik ve kimyasalkarakterizasyonu ile elde edilen sonuçlar, Thymus cinsinin morfolojisi, kemotaksonomisi vesistematiği için katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisCOMPARISON OF TWO VARIETIES (var. kotschyanus ve var. glabrescens) BELONGING TOThymus kotschyanus Boiss.et Hohen (Lamiaceae) IN MEANING OF THE MORPHOLOGICALFEATURES AND ESSTENTIAL OIL COMPOSITIONSerkan DoğanFırat UniversityDepartment of Biology2007, Page: 28In this study, the morphologic features and essential oils compositions of two varieties, (var.kotschyanus and var. glabrescens) belonging to the Thymus kotschyanus collected from Elazığ vicinitywere determined and both taxa were compared in view of these features. The essential oils of thesesamples were obtained by hydrodistillation and qualitative and quantitative differences and similaritieswere determined. Essential oil composition of both varieties were found similar by the maincompounds. While qualitative differences were not more observed, quantitative differences wasimportant between both varieties essential oil in view of essence components. The dominantcomponents observed in the essential oil Thymus kotschyanus var. glabrescens and var. kotschyanuswere thymol (% 59.9 - 30.4), p- cymene (%8.52-2.10), borneol (% 4.56-5.23), 1.8. cineole (%3.38-4.13) and beta-caryophyllene (%1.50- 2.89) respectively. In both varieties essential oils studied,monoterpene components were found dominant while the amount of other group components werelower. In this study, the results obtained from morphological and chemical characterization twovarieties belonging to Thymus kotschyanus will be doing contributions for the morphology,chemotaxonomy and systematics of Thymus genus.