Silis dumanı içeren yüksek dayanımlı harçlarda numune boy değişiminin basınç dayanımı ve birim kısalma üzerindeki etkisi
The Influence of size effect on the compressive strength and strain of high strength mortar containing silica fume
- Tez No: 200284
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silis dumanı, basınç dayanımı, harç, boyut etkisi, maksimum basınç birim deformasyonu.I, Silica fume, compressive strength, mortar, size effect, maximum compressive strain.II
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Jüri : Doç.Dr. Cengiz Duran ATİŞDoç.Dr. İsmail H. ÇAĞATAYDoç.Dr. Alaattin KILIÇYrd.Doç.Dr. A. Hamza TANRIKULUYrd.Doç.Dr. Umur K. SEVİMBu çalışmada, numune boyu değişiminin ve Antalya Etibank Elektrometalurjiİşletmesinden temin edilen silis dumanının, değişen su-bağlayıcı ve silis dumanıoranlarında harç basınç dayanımına olan etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, aynı harçkarışımları üzerinde numune boyu değişiminin maksimum basınç birimdeformasyonu üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yürütülen çalışmalar sonucunda silisdumanının basınç dayanımını arttırdığı, %10-20 silis dumanı yer değişimi miktarındabasınç dayanımının maksimum olduğu ve su-bağlayıcı oranının artmasıyla basınçdayanımının düştüğü görülmüştür. Ayrıca numune boyu-çap (l/d) oranı azaldıkçabasınç dayanımı ve basınç dayanımındaki birim kısalmanın arttığı görülmüştür.Basınç dayanımının artmasının, basınç dayanımındaki birim kısalmayı arttırdığıtespit edilmiştir. Boy-çap oranı azaldıkça, basınç dayanımı ve buna karşılık gelenbasınç dayanımındaki birim kısalma artmıştır, ancak basınç dayanımındaki birimkısalma basınç dayanımına göre çok daha fazla etkilenmiştir. Aynı dayanıma sahipsilis dumanı harçları şahit betona göre daha gevrek davranmıştır. Benzer şekilde aynıdayanıma ve farklı su-bağlayıcı oranına sahip harçlarda su-bağlayıcı oranının artmasımalzemeyi sünek davranmaya yöneltmiştir. Optimum olduğu düşünülen %15 silisdumanı yer değişimi oranında, harç numunelerin en gevrek davranış gösterdiğianlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Jury : Assoc. Prof. Dr. Cengiz Duran ATİŞAssoc. Prof. Dr. İsmail H. ÇAĞATAYAssoc. Prof. Dr. Alaattin KILIÇAssist. Prof. Dr. A. Hamza TANRIKULUAssist. Prof. Dr. Umur K. SEVİMIn this work, the influence of sample height change and silica fume obtainedfrom Antalya-Etibank Electrometalurgy Factory on the compressive strength ofmortar made with different water-binder and silica fume replacement ratio wereinvestigated. In addition, the influence of the changes in the sample heigth on bothcompressive strength and maximum comressive strain were evaluated. As a resultsof laboratory study carried out, it was seen that, inclusion of silica fume in mortarmixture increased the compressive strength. The increase was maximised between10-20% of silica fume replacement ratio. The increase in the water-binder ratioresults with decrease in compressive strength. It was seen that compressive strengthand compressive strain at strength increased as the sample height-diameter ratioreduced. It was found that compressive strain at strength increased as with thecompressive strength of mortar increased. The reduction in sample height-diameterratio increased compressive strength and compressive strain at strength, however,compressive strain at strength increased more than the increase in compressivestrength. Silica fume mortar behaved more brittle when compared with the controlmortar with equivalent compressive strength. For equivalent compresive strength,mortar made with higher water-binder ratio behaved more ductile when compared tocounterpart mortar made with lower water-binder ratio. The most britlle behaviourwas observed on the mortar made with optimum silica fume replacement (%15)when compared to other replacement ratio.