Farklı sıcaklıkta üretilen T/M yatakların dinamik yük altında aşınmasının araştırılması ve yapay sinir ağları ile modellenmesi
Investigating the wear properties of P/M bearings produced at different temperatures under dynamic loading and modelling the results using the artificial neural networks
  1. Tez No: 200501
  2. Yazar: RECAİ FATİH TUNAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT KURBANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toz Metalurjisi, Kendi Kendini Yağlayan Yataklar, Aşınma, Sürtünme, Yapay Sinir Ağları, Powder Metallurgy, Self-Lubricating Bearings, Wear, Friction, Artificial Neural Networks
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada gözenekli yatakların farklı çalışma şartları altındaki aşınma davranışları deneysel olarak incelenmiş ve deney sonuçları Yapay Sinir Ağları kullanılarak modellenmiştir. Yatak malzemeleri %90Cu+%10Sn ve %90Cu+%9Sn+%1C olmak üzere iki farklı kompozisyonda üretilmiştir. Kendi kendini yağlayan yataklar %80 ve %85 son yoğunluklarda üretilmiştir. Yataklar oda sıcaklığı ve 140°C sıcaklık olmak üzere iki farklı sıcaklıkta preslenerek parçalanmış Amonyak Gazı atmosferinde 20 dakika sinterlenmiştir. Preslenmiş ve sinterlenmiş yataklara iki farklı yağ emdirilmiştir. Numune yatakların aşınma özellikleri iki farklı sıcaklık, üç farklı yük ve 26.6m/d, 44.9m/d ve 57.2m/d hızlarda incelenmiştir. Aşındırıcı olarak SAE 1050 çeliği kullanılmıştır. Aşınma deney sonuçları kullanılarak kayma mesafesi(yol)-ağırlık kaybı grafikleri, farklı çalışma şartları için çizilmiştir. Testlerde aynı zamanda sürtünme katsayısının değişimi de incelenmiştir. Son olarak Yapay Sinir Ağları kullanılarak, test sonuçları iki farklı ağ da modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the wear performances of porous bearings under different operating conditions were experimentally investigated and test results were modeled using Artificial Neural Networks. Two different bearing material compositions of self lubricating bearings were chosen as follows: 1) 90%Cu+10%Sn, 2) 90%Cu+9%Sn+1%C. Two different types of bearings were produced with their final densities at 80% and 85%. Bearings were pressed under room temperature and 140°C. The specimens were sintered for 20 minutes under dissociated ammonia atmosphere. Pressed and sintered bearings were oil impregnated with two different oils. Wearing properties of sample bearings were determined at two different temperatures, three different loads and three different sliding speeds as follow 28.6m/min, 44.9m/min and 57.2m/min. All wearing tests were performed under dynamic loading. As an abrasive material SAE 1050 steel bar was used. Sliding distance-weight loss curves were plotted for different test conditions using wearing experiment results. In the tests, the variations of friction coefficients were also investigated. Lastly, test results were modeled at two different networks using Artificial Neural Networks.