Trakya bölgesinin havadan mağnetik anomalilerinin incelenmesi
Investigation of the Thrace region using aeromagnetic anomaly
- Tez No: 200531
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. NURİ DOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havadan magnetik veri, güç spektrumu, yukarı dogru analitik uzanım, yatay gradient, Aeromagnetic Data, Power Spectrum, Upward Contunation Analytical, Horizontal Gradient
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Trakya bölgesinde (KB-Türkiye), ortada sedimanter Trakya havzası, kuzeyde ona bitisik Istranca Masifi ve güneyde karmasık Marmara denizi baseni gibi büyük jeolojik yapılar yer alır. Istranca Masifi ile Trakya havzasının arasındaki sınır Kırklareli fay zonu ile ayrılır. Trakya bölgesi ve civarında havadan magnetik anomalilere neden olan yeraltı yapısının durumu ve bölgedeki magnetik yapıları arastırmak için havadan magnetik veriler çesitli jeofizik yöntemler ile analiz edilmistir. Uluslararası Jeomagnetik Referans Alanı (IGRF) degerleri uzaklastırılmıs çalısma alanının toplam alan havadan magnetik anomalileri kuzeydogu ve güneybatı alanlardaki birkaç anomalinin dısında göreceli olarak sakindir. Kutba indirgeme (RTP) dönüsümü gerçeklestirilerek elde edilen çalısma alanının havadan magnetik anomalileri hem rejyonal hem de rezidüel etkileri içermektedir. Bu etkileri birbirinden ayırmak için, kutba indirgenmis havadan magnetik anomalilere güç spektrumu uygulanmıstır. Daha sonra kutba indirgenmis havadan magnetik anomalilerinin güç spektrumundan elde edilen kesme dalga sayısı kullanılarak alçak ve yüksek geçisli filtreler ile çalısma alanının alçak-geçisli ve yüksek-geçisli havadan magnetik anomalileri elde edilmistir. Yapı sınırı analizinde, ilk önce pseudogravimetrik anomaliler elde edilmis ve daha sonra bunların yatay gradientleri ve maksimumları hesaplanmıstır. Kutba indirgenmis havadan magnetik anomalilerin yatay türevlerinin gradientinin maksimumları ve yüzey jeolojisi ile iliskisi anomalilere neden olan magnetik yapıların sınırları, çesitli jeolojik formasyonlar, yapıların gidisleri ve tektonik hatlar ile yakınlık gösterir. KB-GD ve D-B yönlerindeki büyük yayılım gösteren faylar Kuzey Anadolu Fay Zonunun sırasıyla Kırklareli Fay Zonu ve KAF' nın Saros bölümünü temsil etmektedir. Ayrıca kutba indirgenmis havadan magnetik anomalilerin farklı seviyelerde yukarı dogru analitik uzanımları elde edilmistir. Kabuk içi magnetik kaynakların derin etkilerini gösteren yukarı dogru analitik uzanım haritalarından, KD ve KB yönlerindeki fayların derinlere kadar uzandıgı söylenebilir. Bunun yanı sıra, Trakya havzası herhangi bir magnetik kaynaktan yoksundur. Sarköy civarındaki alanda, biyotit, muskovit, epidot gibi olası minerallesmeler siddetli magnetik anomalilere neden olmus olabilir.
Özet (Çeviri)
In Thrace region (NW-Turkey), major geologic structures are the sedimentary Thrace Basin in the centre, the adjacent Istranca Massif in the north and the complex pull-apart Marmara Sea Basin in the south. The Kırklareli Fault Zone forms the boundary between the Istranca massif and the Thrace basin. Aeromagnetic analyses using various geophysical methods have been conducted in the Thrace region in order to have look into the subsurface causative bodies and magnetized structures in the region independent of surface cover. The total aeromagnetic field, subtracted from International Geomagnetic Reference Field (IGRF), over the study region is relatively quiescent except for a few anomalies in the northeastern and southwestern areas. The reduction to pole (RTP) transformation was carried out, and the obtained RTP aeromagnetic anomalies contain both regional and residual effects. In order to separate these effects from one another, the power spectrum was applied to the RTP aeromagnetic anomalies. Then, the low-pass and high-pass filtered aeromagnetic anomalies were produced from the low-pass and high-pass filters obtained from the response function of the power spectrum of the RTP aeromagnetic anomaly data. In order to perform the boundary analyses, pseudo-gravimetric anomalies were produced using geophysical methods and horizontal gradients and then their maxima were calculated. The correlation with surface geology and the maxima of the horizontal gradient of the RTP aeromagnetic anomalies indicates the boundaries of the magnetic materials of the causative bodies, the various geological formations, structural trends and tectonic lines. Major extensive NW-SE and E-W trending faults identified which are coincide with the strands of Kırklareli Fault Zone and the Saros section of North Anatolian Fault Zone, respectively. The RTP magnetic anomalies were also analyzed by upward continuation to different levels. From the upward continued analytical maps, reflecting deep effects of the sub-crustal magnetic sources, major extensive NE- and NW-trending deep faults were identified. Additionally, the Thrace Basin is also devoid of any magnetic sources. In Sarköy surrounding area, it is observed that the mineralization of biotite, muscovite, and epidote might be caused by the intense magnetic anomalies.