Fethiye yerleşim alanı zeminlerinin mühendislik özelliklerinin belirlenmesi ve jeoteknik haritalarının coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak hazırlanması
Determination of engineering properties of soil in Fethiye settlement area and preparation of geotechnical maps by using geographical information systems (GIS)
  1. Tez No: 200532
  2. Yazar: ÖZNUR KARACA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REMZİ KARAGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeoteknik harita, sıvılaşma, jeofizik, yerleşime uygunluk, Geotechnical map, liquefaction, geophysics, settlement suitability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 427
Özet
Bu çalışma, Fethiye yerleşim alanında bulunan zeminlerin mühendislik özelliklerinin belirlenmesi ve jeoteknik haritalarının Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak hazırlanmasını amaçlamaktadır. Öncelikle Fethiye ve çevresinin 1/10.000 ölçekli jeoloji haritası, önceki çalışmalar, saha gözlemleri ve uzaktan algılama tekniklerinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Fethiye ve çevresinin çizgisellik haritası, uydu görüntüleri kullanılarak yapılmış ve 397 adet çizgisellik saptanmıştır. Bunlardan 314'ü Fethiye-Burdur Fay Zonuna paralellik sunup KDGB doğrultuludur. Yapılan sismik risk analizlerine göre magnitüdü 6.5 veya daha büyük bir depremin inceleme alanı içerisinde döne gelme periyodu 100 yıldır ve böyle bir depremin meydana gelme olasılığı %65'ten fazladır. Fethiye yerleşim alanındaki alüvyon; heterojen bir yapı sunmakta olup kil, silt, kum ve çakıllı seviyeler ile bunların kombinasyonlarından oluşmaktadır. Zeminlerin mühendislik özelliklerini belirlemek amacıyla arazide mekanik sondajlar, konik penetrasyon testi ve jeofizik çalışmalar (düşey elektrik sondajı ve sismik kırılma) yapılmıştır. Ayrıca araziden alınan örnekler üzerinde laboratuar deneyleri yapılarak zeminlerin fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler ışığında bölgenin Mühendislik Jeolojisi haritası hazırlanmıştır. Youd vd. (2001)'ne göre sıvılaşma analizi yapılarak sıvılaşma potansiyeli haritası yapılmıştır. Sismik kırılma ölçümleri sonucu elde edilen verilerle sismik hız, zemin hakim titreşim periyodu, zemin deprem büyütmesi ve Poisson Oranı dağılım haritaları oluşturulmuştur. Yağışlı ve kurak olmak üzere iki dönem halinde yeraltısuyu seviye ölçümleri yapılarak yeraltısuyu seviye ve yeraltısuyu yüzeyden derinlik haritaları hazırlanmıştır. Fethiye yerleşim alanında yeraltısuyunun derinliği 0,5-11,5 m arasında değişmektedir. Çalışma kapsamında elde edilen tüm veriler CBS ile değerlendirerek Fethiye yerleşim alanının yerleşime uygunluk haritası yapılmıştır. Fethiye; Yerleşime Uygun Olmayan Alan, Yerleşime Önlemli Uygun Alan-I-II ve Yerleşime Uygun Alan olmak üzere dört bölgeye ayrılmıştır. Buna göre Fethiye Yerleşim alanında sadece %8'i yerleşime uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine of the engineering properties of soils in Fethiye settlement area and to prepare of geotechnical maps using Geographical Information Systems (GIS). Firstly, geological map of Fethiye and its surroundings at 1/10.000 scale were prepared by combining previous studies, remote sensing techniques and field observation. Furthermore, lineament map of Fethiye and its surroundings were made using Landsat ETM+ satellite image and 397 lineaments were identified. 314 of these lineament s map are found to be NE-SW striking parallel to Fethiye-Burdur Fault Zone. According to the seismic risk analysis, the return period for an earthquake with M?6.5 is 100 years. The occurrence probability of this kind of earthquake is more than 65%. The Alluvium in Fethiye settlement area has a heterogeneous structure and it contains clay, silt, mil, sand and gravel. The to determine the engineering properties of soil, drillings, cone penetraton tests and geophysical investigations (rezistivity and seismic refraction) were done. Moreover, laboratuary experiments were done and physical and mechanical properties of soils were determined. Engineering geological map of the region were prepared using all these data. Liquefaction analysis was applied according to Youd et al. (2001) and mapped. According to the data obtained from seismic refraction studies, the seismic velocity, predominant ground vibration frequency, soil amplification and poisson rate maps were prepared. Groundwater level and groundwater depth maps were prepared for May and September. According to these data, groundwater depth changes 0,5-11,5 m. Settlement suitability and using GIS map of Fethiye settlement area was prepared by evaluating the all the geotechnical data. And, Fethiye was devided into four zones as Unsuitable, Provisional (I-II) and Suitable areas for Settlement. According to this study, only %8 of Fethiye settlement area was determined as suitable for settlement.