Eğirdir Gölü batısı sedimentasyon özelliklerinin sismik yansıma tekniği ile incelenmesi
Investigation of the sedimantation properties the west Eğirdir Lake by the seismic reflection technique
- Tez No: 200530
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAKİR KANBUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik, Sismik Analiz, Sismoloji, Eğirdir Gölü, Bedre Koyu, Seismic, Seismic Analysis, Seismology, Eğirdir Lake, Bedre Bay
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Isparta-Eğirdir Gölü batı kıyısı (Bedre Koyu) çökel özelliklerini saptamak için, kıyıdan dış kesimlere doğru atılan profiller boyunca sismik yansıma verileri elde edilmiştir. Bu veriler sismik yansıma tekniği ile sismik kesitlere dönüştürülmüştür. Yaklaşık 50 m (metre) derinlik, bu kesitler doğrultusunda yorumlanmıştır. Sismik kesitlere göre, geçmişteki kıyı seviyesi belirlenmiş ve sedimen istif oluşumu görüntülenmiştir. Profillerden alınan bulgular doğrultusunda; derinliği yaklaşık 35 m'yi bulan ana kaya üzerinde kil & kum çökelimi tespit edilmiştir. Bu çökeller üzerinde ise derinliği yaklaşık 5 m'yi bulan alüvyon çökelimine rastlanılmıştır. Eğirdir Gölü'nün günümüze kadar çekildiğini vurgulayan, derinliği 10 m'yi ve hızı 250 m/s'yi bulan zonlar görülmüştür. Bu stratigrafik seviyelerin eski göl çökellerine ait olduğu düşünülmüştür. Sismik kesitlerde kil & kum çökelimleri arasında uzanan lokal bir fayın varlığı da dikkat çekmiştir. Bedre Koyu'na yakın fayların etkisiyle oluşabilecek depremler, tabaka hızlarının düşük ve yeraltı su seviyesinin yüksek olması sıvılaşma riskini beraberinde getirir. Bu yüzden su seviyesi etkisi dışında kalmış olan tarım arazilerindeki yapılaşmaların, zemin parametrelerine göre belirlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Seismic reflection data collected outwards from the western coast of the Isparta-Eğirdir Lake were interpreted to investigate the characteristics of the sedimentary deposits. Reflection data converted to the seismic sections were used to evaluate upper sedimentary layers about 50 m (meters) thich by the seismic reflection technique. Interpretations of the seismic sections revealed the existence of an old coastline and the sedimentary deposits. Based on the seismic sections, bedrock located approximately 35 m below the surface were inferred to be comprised of clay & sand lithology overlained by approximately 5 m alluvial deposits. On the seismic sections, interpreted zones up to 10 m depth and 250 m/s velocity were believed to be formed in the period of lowering level of the Eğirdir Lake. Some local faulting was also identified on the basis of seismic sections between clay & sand lithologies. The earthquake to be caused by the faults close to the Bedre Bay, the presence of low velocity zones and the shallow underground water level, all these may increase the liquefaction risks in the studied area. Therefore, structuring on the agricultural areas that are not affected by the water level is designed buildings as ground parameters.