Üç boyutlu elektromanyetik simülasyonlar için DICOM dosyalarından bilgisayar ortamında yetişkin insan kafası Voxel modeli geliştirilmesi
Development of adult human head Voxel model from DICOM files in the computer environment for 3-D electromagnetic simulations
- Tez No: 200546
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADNAN KAYA, Y.DOÇ.DR. SELÇUK ÇÖMLEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Voksel model, DICOM, manyetik rezonans görüntüleme, Voxel model, DICOM, magnetic resonance imaging
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışmasında, tıp alanında kullanılmakta olan DICOM dosyalarından üç boyutlu elektromanyetik simülasyonlar için yetişkin insan kafası voksel modelinin bilgisayar ortamında oluşturulabilmesi için bir yol geliştirilmiştir. Doktorların DICOM dosyalarının içerisindeki resim ve bilgilerin işlenebilmesini kolayca yapabilmesi için kullanıcı arayüzlü medikal bir program geliştirildi. Geliştirilen bu program sayesinde DICOM formatlı dosyanın içerisinde bulunan manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi gibi medikal görüntüleme teknikleri kullanılarak elde edilen doku resimlerinden istenilen dokular görüntü işleme algoritmaları kullanarak ayırt edilebilir. Ayrıca, dış hava, iç hava, beyaz madde, gri madde, deri gibi dokuları içeren yetişkin bir insan kafası voksel modeli geliştirilmiştir. Bu çalışma disiplinler arası bir çalışma olduğu için daha geniş araştırmalar yapılarak farklı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a way of constructing an adult human head voxel model is developed in the computer environment for three dimensional electromagnetic simulations from DICOM files that are used in the medical field. A user interfaced medical program is developed in order to process images and informations within DICOM files by the doctors. The desired tissues can be distinguished from images within medical imaging modalities in the DICOM formatted files, acquired by the magnetic resonance imaging and computerised tomography, by using image processing algorithms. Furthermore, an adult human head voxel model, containing tissues such as external air, internal air, white matter, gray matter and skin, is developed. Since this research is a interdisciplinary study, the wider research works can give different results.