Çığlıkara, Dibek ve Kasnak meşesi tabiatı koruma alanlarındaki Alticinae (Coleoptera: Chrysomelidae) türlerinin dağılımı ve çeşitliliği
Species distribution and diversity ofAlticinae (Coleoptera: Chrysomelidae) collected from the nature reserves Çığlıkara, Dibek and Kasnak meşesi
- Tez No: 200545
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Alticinae, Biyoçeşitlilik, Benzerlik, Bolluk, Sinekoloji, Konak bitki, Tabiatı Koruma Alanı, Alticinae, Biodiversity, Similarity, Abundance, Synecology, Host plant, Nature reserve
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Antalya ve Isparta illerinden seçilen farklı ekolojik özelliklere sahip Çığlıkara, Dibek ve Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanlarının Alticinae (Coleoptera, Chrysomelidae) tür kompozisyonu, zenginliği ve bolluğu karşılaştırmalı olarak çalışılmıştır. Araştırma, her alandan üçer adet olmak üzere yükseklik, vejetasyon ve habitat yapısına bağlı olarak seçilen dokuz farklı parsel alanda, 2005 ve 2006 yıllarında 15 günlük periyotlarla gerçekleştirilmiştir. Sonuçta 10 cinse bağlı 81 türe ait toplam 6895 Alticinae bireyi kaydedilmiştir. Bunlar arasında Phyllotreta bulgarica Gruev, Ph. fornuseki ?í?ek, Longitarsus helvolus Kutschera, Psylliodes gibbosus Allard, Ps. toelgi Heikertinger ve Ps. drusei Furth türleri Türkiye Alticinae faunası için yeni kayıt olarak belirlenmiş ve yayımlanmıştır. Shannon-Wiener, Simpson ve Berger-Parker çeşitlilik indekslerine göre, 2005 yılında Dibek Tabiatı Koruma Alanı en çeşitli alan olurken, 2006 yılında Kasnak Meşesi'ne ait indeks değerleri belirgin şekilde yüksek çıkmıştır. Jaccard ve Bray- Curtis benzerlik indeksleri, her iki yıl için Kasnak Meşesi ve Dibek Tabiatı Koruma Alanlarının daha yakın ilişkili olduğunu göstermiştir. Çığlıkara ise, tür çeşitliliğinde olduğu gibi benzerlik açısından da diğer iki alana uzak kalmıştır. En yüksek Alticinae tür çeşitliliği, tercih edilen konak bitki çeşitliliği ve bolluğunun fazla olduğu K1, K2 ve D1 parsellerinde ortaya çıkmıştır. Parsel alanlar ve koruma alanlarının Alticinae tür çeşitliliğindeki farklılıklar ve sonucu etkileyen diğer faktörler sebepleriyle birlikte tartışılmıştır. Ayrıca, 30 Alticinae türünün konak bitkisi tespit edilmiş olup tablo halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Alticinae species composition, richness and abundance were investigated and compared among Çığlıkara, Dibek, and Kasnak Meşesi Nature reserves which have different ecological characteristics chosen from Antalya and Isparta provinces. The study was conducted in nine plots, three plots for each site, representing different habitat types, vegetation structure and various degrees of altitudes during 2005 and 2006 at 15-day intervals. Consequently, a total of 6895 individuals belonging to 10 genera and 81 species of Alticinae were recorded. Among them Phyllotreta bulgarica Gruev, Ph. fornuseki ?í?ek, Longitarsus helvolus Kutschera, Psylliodes gibbosus Allard, Ps. toelgi Heikertinger and Ps. drusei Furth were published as new records for the fauna of Turkey. According to Shannon-Wiener, Simpson and Berger-Parker indices of diversity, Dibek Nature Reserve was the most diverse area in 2005, while the index values were clearly higher for Kasnak Meşesi in 2006. Cluster analyses using Jaccard and Bray-Curtis similarity indices revealed a high degree of similarity between Alticinae communities in K. Meşesi and Dibek, for both years. Similar to species diversity, Çığlıkara had lower similarity percentages as compared with the other two areas. Highest species diversity were recorded in plots K1, K2 and D1 because of having more diverse, abundant and favorable host plants. Other important factors influencing differences in Alticinae diversity among plots and nature reserves were discussed with possible reasons. In addition, host plants of 30 Alticinae species collected from the study areas were determined and listed in a table.