50 hz şebeke frekanslı elektrik alanın sıçanlarda yavru gelişimi üzerine etkileri
The effects of 50 hz frequency electric field at rats on young growth
  1. Tez No: 200547
  2. Yazar: ALİ KARACAÖRENLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUD KAHRİMAN, Y.DOÇ.DR. SELÇUK ÇÖMLEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Bioengineering, Electrical and Electronics Engineering, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: 50 Hz Elektrik Alan, Pubertal Gelişim, ELF Electric Field, Puberty
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Değişik frekans ve güç değerlerinde, yavru gelişimi etkilenmektedir. Ancak bilimsel literatürde güç frekansında ve sadece elektrik alanın var olduğu ortamlarda yapılmış çalışma çok azdır ve bir boşluk bulunmaktadır. Oysa mühendislik açısından akımın akmadığı (manyetik alanın olmadığı) sadece gerilimin mevcut olduğu durumlar günlük hayatta pek çoktur. Bu tür gerçek koşulların modellenmesi için elektrik alan altında yaşayan maruziyet grubu ile maruziyetsiz kontrol grubunu karşılaştırmak değerli sonuçlar verebilir. Bilinmektedir ki, çok düşük frekanslardaki gerilimler biyolojik dokuda indüklenme alanları yaratır ve belki bu alanlar doku iletkenliğine bağlı içsel akımlara neden olabilir. Bu tez çalışmasında, safi (pure) ve değeri ise standartların önerdiği limit değerde olan bir elektrik alanın doğum öncesi ve doğum sonrası yavru gelişimine olan etkiyi araştırmaktır. 50 Hz frekanslı elektrik alana maruz bırakılan wistar rat türü dişi sıçanlarda elektrik alanın doğum öncesi (prenatal) ve doğum sonrası (postnatal) dönemlerdeki etkileri incelenmiştir. Deneylerin gerçekleştirilebilmesi için laboratuvar ortamında elektrik alana maruziyet düzeneği ve hesaplamada kullanılacak gerekli formüller geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The youngs are effected by different frequency and power values. However, there are few researchs on electrical field effects at power frequency in scientific literature. Whereas, there are lots of situations that only voltage available without current flow (without magnetic field) in terms of engineering in our daily life. Comparing living exposure group and without exposure control group under electric field can give valuable results for modeling these real conditions. It is known that voltages at very low frequencies induce fields in biological tissue and these induced fields may cause internal currents bound to tissue conductivity. In this thesis study, the aim of the research is the effect of pure and limit valued electric field according to the standards in prenatal and postnatal young growth. Due to this, wistar rat species are used for evaulating the effect of 50 Hz electric field in prenatal and postnatal terms. We developed formulas for calculation and exposure set-up in laboratory environment