Karayolları esnek üstyapılarında buzlanma ile mücadele yöntemleri
Contestation against icing in flexible pavement
  1. Tez No: 200550
  2. Yazar: MERİÇ VARIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET SALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kar, Buzlanma, Karayolu, Aşındırıcı, Pomza, Snow, Icing, Highway, Abrasive, Pumice
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, karayollarında kış bakım çalışmalarında kullanılan kar ve buz kontrol yöntemleri incelenmiştir. Buz çözücüler, buzlanmayı önleyiciler ve aşındırıcıların özelliklerinden bahsedilmiş, çevreye verdikleri zararların üzerinde durulmuştur. Kış bakım çalışmalarında kimyasalların ve aşındırıcıların nasıl kullanıldıkları, uygulama şekilleri ve depolama ihtiyaçları anlatılmıştır. Gelişen teknolojiyle birlikte karayollarında kış mücadelesinde de yeni yöntemler bulunmuştur. Çalışmada bunlardan da kısaca bahsedilmektedir. Kimyasallar ve aşındırıcılar zararlı çevresel etkileri ve yüksek maliyetleri nedeniyle oldukça düşündürücü malzemelerdir. Kullanımından sonra doğayı kötü yönde etkilemeyen, üstyapı elemanlarına zarar vermeyen, uygun fiyatlı yerel bir malzemenin bulunması ülke ekonomisine anlamlı bir yarar sağlayacaktır. Çalışmada, Isparta-Karakaya pomzası ile karayollarında aşındırıcı malzeme olarak kullanılan kum üzerinde aşındırma deneyleri yapılmıştır. Kıyaslama yapmak amacıyla her iki malzemenin de buz üzerindeki aşındırma miktarları ölçülmüştür. Sonuç olarak, pomza malzemesinin kum ile yaklaşık olarak aynı sonuçları verdiği, hatta etkiyen ağırlık yükseldikçe kumdan daha iyi değerler verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Snow and ice control methods, which are using in highway winter maintenance works, have been examined in this study. It is mentioned about the properties and environmental damage of de-icers, anti-icers and abrasives. The usage of chemicals and abrasives in winter maintenance works, application styles and storage requirements are described. Along with the improving technology, new methods have been found in highway winter contestation. It is also mentioned about these methods briefly in the study. Chemicals and abrasives are quite chamber materials because of their harmful environmental effects and high costs. Finding a local material, which is not effecting the nature in a bad way, not damaging the superstructure elements and has a appropriate cost, will provide a significant benefit to country economy. In the study, friction experiments have been done over Isparta-Karakaya pumice and sand which is used as a abrasive material in highways. In order to compare, abrasion amount of each material on the ice surface has measured. As a conclusion, it is seen that pumice material gives nearly the same results, even better results for higher loadings, with sand.