Poroz asfalt karışımların performans ve yüzey özellikleri bakımından incelenmesi
Investigation of porous asphalt mixes in terms of performance and surface properties
- Tez No: 674422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poroz Asfalt Karışımlar, Polimer Modifiye Bitüm, Bitüm, Agrega, Marshall Dizayn Yöntemi, Poroz Asfalt Kaplamalar, Porous Asphalt Mixtures, Polymer Modified Bitumen, Bitumen, Aggregate, Marshall Design Method, Porous Asphalt Coatings
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Poroz asfalt, karayolu esnek üstyapılarında kullanılan bir tür kaplama çeşidi olup yol yüzeyine gelen suların hızlı bir şekilde drenajını sağlamaktadır. Böylece yağışlı havalarda yolun kayma sürtünme katsayısının artmasına, hidroplan etkisinin azalmasına ve taşıtların birbirine su sıçratmasını engelleyerek trafik güvenliğine olumlu etkisi vardır. Ayrıca, gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlar. Bu çalışmada, poroz asfalt karışımların performans ve yüzey özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla, AC 50/70 ve AC 70/100 penetrasyona sahip saf bitümlere, %7, %7,5 ve %8 oranlarında SBS polimer katkı maddesi eklenerek polimer modifiye bitüm (PMB) üretilmiştir. Daha sonra Karayolları Teknik Şartnamesinde belirtilen gradasyon limitlerine uygun olarak Marshall dizayn yöntemine göre poroz asfalt numuneleri üretilmiştir. Üretilen numunelerin Marshall parametreleri belirlenmiş, Cantabro deneyi (parça kaybı), indirekt çekme mukavemeti deneyi, makro ve mikro pürüzlülük deneyleri yapılmıştır. Poroz asfalt numunelerinden, polimer katkı maddesi oranı, bitüm sınıfı ve bitüm oranına göre elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca Marshall dizayn yöntemine göre üretilen TMA ve BSK numuneleri ile PA numunelerinin, İÇM oranları ve mikro pürüzlülük değerleri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Porous asphalt is a type of coating used in flexible pavements and provides a rapid drainage of water from road surface. Thus, it has a positive effect on traffic safety by increasing the sliding friction coefficient of the road in rainy weather, reducing the hydroplaning effect and preventing water splashing between vehicles. It also contributes to the reduction of noise pollution. In this study, the performance and surface properties of porous asphalt mixtures were investigated. For this purpose, polymer modified bitumen (PMB) was produced by adding 7%, 7.5% and 8% SBS polymer additive to pure bitumen with AC 50/70 and AC 70/100 penetration. Then, porous asphalt specimens were prepared according to Marshall design method in accordance with the gradation limits specified in the Highways Technical Specifications. Marshall parameters of the specimens were determined, Cantabro test (Part Loss), indirect tensile strength test, macro and micro roughness tests were also performed on these specimens. The results obtained from the porous asphalt specimens for different the polymer additive ratios, bitumen class and bitumen ratios were compared. In addition, TMA and BSK specimens produced accordingly per Marshall design method and PA specimens were compared regarding ICM ratios and microroughness values.