Enjeksiyon yöntemleriyle zemin iyileştirilmesi
Soil stabilization with soil enjection methods
- Tez No: 200551
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMÜR ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin iyilestirilmesi, enjeksiyon teknikleri, jet grout yöntemi, Soil stabilization, Soil injection techniques, jet grouting method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Zemin enjeksiyonları özellikle son 10-15 yıllık bir dönemde zeminlerde meydana gelen oturmaların, sıvılasma etkilerinin azaltılmasında ve zemin tasıma kapasitesinin artırılmasında kullanılmaktadır. Bu tez çalısmasında enjeksiyon teknikleri arastırılmıs ayrıca jet grout zemin enjeksiyonu yöntemi çok farklı zeminlerde basarıyla uygulanabilmesi ve temel mühendisliginde ekonomik çözümler sunması sebebiyle agırlıklı olarak ele alınmıstır. Arastırmalar kapsamında Çorlu'da Avrupa Serbest Bölgesi Polyplex Polyester Fabrikası ek binaları jet grout zemin iyilestirilmesi ile Antalya'da stanbul Oteli Lojman binalarının temel altı jet grout zemin iyilestirilmesi sonucu ıslah öncesi ve ıslah sonrası zemin mühendislik özelliklerinin (tasıma gücü, oturma özellikleri, sıvılasma özellikleri vb.) degisimi incelenmis ve zeminde teskil edilen jet grout kolonlarında yapılan süreklilik, kolon yükleme deneyleri ile kolonlardan alınan karot numuneleri üzerinde yapılan tek eksenli basınç deneyleri sonuçları degerlendirilerek uygulamanın etkinligi analiz edilmistir. Her iki çalısma sahasında teskil edilen yüksek modüllü jet grout kolonların temel zemininin emniyet gerilmesinin artırılmasına, sıvılasma riskinin ortadan kaldırılmasına ve oturma kosullarının saglanmasına önemli ölçüde etkisi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Soil injections especially are used to reduce settlement and liquefaction effects of soils and increase bearing capacity of ground for last 10-15 years. In this thesis study, the soil injection techniques are investigated and it is emphasized that the jet grouting technique can be used in treating a wide range of soil types and performing economic solutions for ground engineering. In the scope of works, the ground engineering properties (liquefaction potential, settlement, bearing capacity) of soils of Polyplex Polyester Factory in European Free Zone in Çorlu and Istanbul Palace Otel lodging buildings in Antalya are measured before and after soil stablishing by jet grouting and the efficiency of application is analyzed by pile integrity tests, loading tests and uni-axial compression tests of core samples of jet grouting columns constituted in the ground. Installation of the high modulus jet-grout coloumns on both sites, increased the bearing capacity of the ground, decreased the liquefaction potential and satisfied the settlement conditions.