Fonksiyonel değişimli malzemelerden oluşan dairesel konik kabukların zamana bağlı değişen eksenel yük etkisi altında dinamik burkulması
The dynamic buckling of circular conical shells made of functionally graded materials subjected to time dependent axial load
- Tez No: 200554
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH AVEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Degisimli Malzeme, nce Konik Kabuk, Zamana Baglı Periyodik Olmayan Yük, Statik ve Dinamik Burkulma, Kritik zaman Parametresi, Kritik Eksenel Yük, Geometrik Lineer ve Lineer Olmama, Functionally Graded Material, Thin Conical Shell, Time-dependent Nonperiodic Load, Static and Dynamic Buckling, Critical Time Parameter, Critical Axial Load, Geometric Linearity and Nonlinearity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Tez çalısmasında, iki çesit fonksiyonel degisimli malzemeden (F.D.M.) olusan dairesel kesik konik kabukların zamana baglı degisen eksenel basınç yükü etkisi altında burkulma problemi ele alınmıstır. Önce F.D. malzeme özelliklerinin analitik modeli verilmistir. Sonra Kirchhoff-Love hipotezine dayanarak, büyük yer degistirmeler için von Karman bagıntısı göz önüne alınıp, lineer olmayan ince kabuk teorisi kullanılarak F.D.M.'den olusan ve baslangıç kusura sahip ince konik kabukların temel bagıntı, Donnell tipi dinamik stabilite ve sekil degistirme uygunluk denklemleri çıkarılmıstır. Bu denklemler, Galerkin yöntemi uygulanarak zamana baglı lineer olmayan diferansiyel denklemlere dönüstürülmüstür. Geometrik lineer terimler ve atalet kuvveti terimleri göz ardı edilerek geometrik lineer konik kabukta boyutsuz kritik statik yükün üst degeri için analitik ifade elde edilmis ve onun minimum degerine karsı gelen dalga sayısının degeri bulunmustur. Degisik tip F.D. malzemeler için zamana baglı geometrik lineer ve lineer olmayan diferansiyel denklemler Runge-Kutta yöntemi ve Volmir kriteri kullanılarak sayısal olarak çözülmüs, boyutsuz kritik zaman parametresi ve onun minimum degerine karsı gelen dalga sayıları bulunmustur. F.D. malzemenin hacim oranları, malzeme bilesenleri dizilisi, yükleme hızı degisimi ve kesik konik kabuk parametreleri degisiminin kritik parametre degerleri üzerindeki etkileri incelenmistir. Ayrıca, geometrik lineer olmamanın lineer duruma kıyasla kritik parametrelere etkileri de incelenmistir. Bu bulguları kanıtlamak için kapsamlı sayısal hesaplar yapılmıstır. Sayısal hesaplarda MAPLE 9 ve EXCELL bilgisayar programları kullanılmıstır. Problemin çözümünün dogrulugunu kanıtlamak için literatürdeki çalısmalarda bulunan degerlerle karsılastırma yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, buckling problem of circular truncated conical shells made of two different functionally graded materials (F.G.M.) subjected to time dependent axial load was investigated. Firstly, an analytical model of F.G. material properties was given. Then, based on Kirchhoff- Love hypothesis, considering von-Karman relation for large displacements, fundamental relations, Donnell type dynamic stability and deformation compatibility equations of thin conical shells made of F.G.M. and with initial imperfection were expressed by using nonlinear thin shell theory. These equations were turned into time dependent nonlinear differential equations by applying Galerkin method. Neglecting the geometric linear terms and inertia force terms, analytical expression for the maximum value of dimensionless static critical load for geometric linear conical shell was obtained and the value of the wave number corresponding to the minimum value of it was get. For different types of F.G. materials, time dependent geometric linear and nonlinear differential equations were numerically solved by using Runge-Kutta method and Volmir criteria, and dimensionless critical time parameter and the wave numbers corresponding to the minimum value of it were obtained. The effects of volume fraction, arrangements of material constituents, variation of loading speed and circular conical shell parameters of F.G. material to the critical parameter values were investigated. Furthermore, the effects of geometric nonlinearity compared with linearity to the critical parameters were also discussed. Comprehensive numerical computations were made for the verification of the results. MAPLE 9 and EXCELL computer programs were used for numerical calculations. Comparisons were made with the values obtained in the literature to validate the solution of the problem.