Kıyı alan yönetimi kapsamında kültür balıkçılığının sorunları üzerine bir araştırma
A research on the problems of fish farming (aquaculture) in the scope of coastal zone management
- Tez No: 200561
- Danışmanlar: PROF. SUMRU ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kültür balıkçılıı, balık çiftlikleri, ikinci konutlar, kıyı alan yönetimi, Fish farms, second homes, coastal zone management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalımada kültür balıkçılıı ve kıyı alan yönetimi kavramları ayrıntılı olarak anlatılmı, her ikisinin de mevcut durumu ve önemi vurgulanmıtır. Aratırma alanı olarak zmir dı körfezinde yer alan Urla- Balıklıova ile Karaburun-Kumburnu arasındaki kıyı bölgesi incelenmitir. Bölgedeki balık çiftlikleri ve ikinci konutlar tespit edilmi, bölgeyle ilgili veriler ve haritalar çıkarılmı, fotoraflar çekilmitir. Bölgedeki kıyı alanı problemleri yerinde incelenmi, plan kare yöntemiyle kıyı alanının durumu analiz edilmitir. Sonuç olarak kıyı alan yönetimi ve kültür balıkçılıının sorunları karılatırılmı, bu sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunulmutur. Bu çalıma kıyısal kaynakların bilinçsiz kullanımının kıyı bölgelerini yava yava olumsuz yönde etkilemeye baladıını göstermektedir. nsanların kullanımına ve ekonomiye hizmet eden bu alanların yine insanlar tarafından tahrip edilmesi ve bölgede sürdürülebilir kıyı yönetim stratejisinin olmaması bu kıyı alanlarında görülen sorunların temelini oluturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, fish farming and coastal zone management concepts were explained in detail and their current situation and importance was emphasized. As the research area, the coastal zone between Urla-Balıklıova and Karaburun-Kumburnu in zmir Bay was analyzed. Second homes and fish farms in the area were detected, data and maps about the area were received and photographs were taken. The problems regarding the coastal zone management were determined and the state of the area was analyzed by means of plan square method. Finally, the issues in coastal zone management and aquaculture were compared and some suggestions for solving the problems were made. This study indicates how the coastal zones are damaged slowly by using the coastal sources unconsciously. The main problem is that these areas which serve for human use and economy are damaged by human himself and there is no sustainable coastal zone management strategy in the region.