Tuz stresinin farklı susam çeşitlerinin fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkisi
Effects of salt stress on physiological and biochemical characteristics of different sesamum cultivars
- Tez No: 200580
- Danışmanlar: PROF. FİLİZ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sesamum indicum L, oksidatif stres, SOD, APOX, CAT, prolin, H2O2, lipid peroksidasyon, Sesamum indicum L, oxidative stress, SOD, APOX, CAT, proline, H2O2, lipid peroxidation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışmasında; Sesamum indicum cv. Osmanlı, Sesamum indicum cv. Orhangazi, Sesamum indicum cv. Tan, Sesamum indicum cv. Cumhuriyet kültüvarlarının karşılaştırmalı olarak NaCl stresine karşı duyarlılıkları ve antioksidant mekanizmaları laboratuar koşullarında incelenmiştir. Dört kültüvar arasında büyüme parametreleri (kök, gövde), fotosentetik verim, bağıl su içeriği, fotosentetik pigment, protein, prolin, lipid peroksidasyonu miktarları ile süperoksit dismutaz (SOD;EC 1.15.1.1), peroksidaz (POX;EC 1.11.1.7), katalaz (CAT; EC 1.11.1.6), askorbat peroksidaz (APOX; EC 1.11.1.11), glutasyon redüktaz (GR; EC 1.6.4.2) gibi antioksidant enzim aktivitelerinin, bitki fidelerinin 40 günlük normal büyüme sonrasında uygulanan NaCl stresi koşullarında 7. ve 21.günlerindeki oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kök ve gövde uzunluklar her dört kültüvarda da tuzdan etkilenirken, büyümenin en fazla engellendiği grup Orhangazi kültüvarı olmuştur. Diğer kültüvarlar ile karşılaştırıldığında Cumhuriyet'te kök ve gövde kuru ağırlıkları önemli değişiklikler göstermemiştir. NaCl stresi uygulanan susam gruplarında gövde ve kök yaş ağırlıkları önemli oranda azalmıştır. Bağıl su içeriği 21. gün 100 Mm'lık bitki örneklerinden Osmanlı ve Cumhuriyet grubuna ait bitki örneklerinde azalma gösterirken, diğerlerinde önemli oranda değişmemiştir. Fotosentez oranlarının, stoma iletkenliğinin ve transpirasyon oranının belirgin şekilde azaldığı tespit edilmiştir. NaCl'ye dayanıklı kültüvarlarda SOD aktivitesinde bir artışın olduğunu görünmektedir. POX aktivitesindeki artış, diğer kültüvarlar ile karşılaştırıldığında Cumhuriyet grubunda oldukça belirgindir. Osmanlı ve Cumhuriyet kültüvarlarında yüksek aktiviteye bakıldığında, 100 mM yüksek tuz konsantrasyonunda her iki günde de bu kültüvarların reaktif oksijen türleri ile iyi bir şekilde başettiğini göstermektedir. Susam kültüvarlarından dördünün de APOX aktivitesi artmıştır fakat Osmanlı kültüvarındaki artış oranı daha fazladır.Osmanlı kültüvarında en yüksek GR seviyesi bulunmuştur. Prolin içeriğinin de diğerlerine göre oldukça yüksek olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar dikkate alındığında; kültüvarlar arasında antioksidant enzim aktiviteleri hemen hemen benzerlik göstermektedir ve bu enzimler tuz stresiyle karşı karşıya kalındığında oldukça etkili olmaktadır. Büyüme parametreleri, lipid peroksidasyon ve prolin birikimleri de dikkate alındığında; kültüvarlar arasında Sesamum indicum cv. Osmanlı ve Sesamum indicum cv. Cumhuriyet'in, Sesamum indicum cv. Orhangazi ve Sesamum indicum cv. Tan'a oranla daha etkili bir korunma mekanizmasına sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, relative tolerance and antioxidant mechanism of Sesamum indicum cv. Osmanlı, Sesamum indicum cv. Orhangazi, Sesamum indicum cv. Tan,Sesamum indicum cv. Cumhuriyet under NaCl stress have been examined. We aimed to determine the differences on growth parameters (root and stem), photosynthetic efficiency, relative water content, photosynthetic pigments, protein, proline, lipid peroxidation contents and antioxidative enzyme activities such as superoxide dismutase (SOD; EC 1.15.1.1), peroxidase (POX; EC 1.11.1.7), catalase (CAT; EC 1.11.1.6), ascorbate peroxidase (APOX; EC 1.11.1.11), glutathione reductase (GR; EC 1.6.4.2) among four cultivars on days 7 and 21 under salt stress. Root and shoot lengths of all four cultivars were affected by salt stress and the growth of Orhangazi cultivar was the most inhibited one. When compared to other cultivars root and stem dry weights did not show much difference in cv. Cumhuriyet. Root and shoot fresh weights under NaCl treatment decreased significantly in all cultivars. Relative water content decreased in 100 mM NaCl treated Osmanlı and Cumhuriyet cultivars on day 21, but the rate of decrease was significant for the other cultivars. Photosynthesis rate, stomatal conductance and transpiration rate are found to have decreased significantly in all cultivars. Among the antioxidative enzyme activities, SOD activity increased in salt tolerant cultivars and POX activity increased significantly in cv Cumhuriyet as compared to the other cultivars. APOX activities of all sesame cultivars increased but the rate of increase was higher in Osmanlı cultivar. The highest GR level was found in Osmanlı cultivar as well. Also proline content was also higher in this cultivars as compared to the others. When we examine these results, the differences in antioxidative enzyme activities among the cultivars were similar and these enzymes were very effective in diminishing the effects of salt stress. However, when we consider growth parameters, lipid peroxidation and proline accumulation Sesamum indicum cv. Osmanlı and cv. Cumhuriyet had a more effective protection mechanisms as compared to cv. Orhangazi and cv. Tan.