Elastan karışımlı denim kumaşların elastikiyet ve kalıcı uzama özellikleri üzerine bir araştırma
A study on elasticity and growth properties of elastane composed denim fabrics
- Tez No: 200583
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANKUT TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denim, elastan, elastikiyet, kalıcı uzama, elastik denim, Denim, stretch denim, elastane, elasticity, growth, recovery
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
liklerine kumaş konstrüksiyonunun, elastan numarasının ve elastan ön çekiminin etkisi incelenmiştir. Denim üretiminde yaygın olarak kullanılan denim kumaş konstrüksiyonlarından hareket edilerek Ne 7, Ne 8, Ne 9, Ne 10, Ne 12 atkı iplik numaraları kullanılmıştır. Bu ipliklerde 78 dtex ve 135 dtex numaralarında elastan lifi kullanılmıştır. Öncelikli olarak elastan ön çekiminin kumaş elastikiyet ve kalıcı uzama değerlerine etkisini incelemek amacıyla 3.8, 4.2, 4.6 elastan ön çekim değerleriyle denemeler yapılmıştır. Elastan ön çekimindeki etkilerin incelenmesinin ardından konstrüksiyon üzerinde yoğunlaşılmıştır. Farklı denim konstrüksiyonlarında denemeler yapılmıştır. Konstrüksiyonlarda atkı sıklığının, tarak numarasının, elastan numarasının elastikiyet ve kalıcı uzama değerlerine etkisi incelenmiştir. Kullanılan tarak numaraları 48/4, 52/4, 56/4, 59/4, 62/4' tür. Ne 17 - Ne 23 arasındaki iplik numaralarında farklı atkı sıklıkları kullanılmıştır. Doku olarak denim kumaşlarda en çok tercih edilen Dimi 3/1 Z kullanılmıştır. Yapılan denemelerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi sonucunda elastan ön çekiminin elastikiyet ve kalıcı uzama özelliklerine etkisi anlamlı çıkmamıştır. Farklı tarak numaralarında yapılan denemelerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi sonucunda tarak numarasının artması ile elastikiyetin ve kalıcı uzamanın düştüğü görülmüştür. Farklı atkı sıklıklarnda yapılan denemelerin incelenmesi sonucunda ise atkı sıklığındaki artışın elastikiyeti ve kalıcı uzamayı düşürdüğü görülmüştür. Elastan numarası olarak 78 dtex ve 135 dtex kullanılmıştır. Aynı konstrüksiyonda bu iki lif numarasının kullanımı sonucu 135 dtex' in denim kumaşın elastikiyet ve geri toplama kabiliyetini arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Effects of elastane dtex, elastan pre-draft and other fabric construction parameters on elasticity and growth properties of denim fabric have been examined in this study. Yarn numbers of Ne 7, Ne 8, Ne 9, Ne 10, Ne 12 have been used in known denim constructions. 78 dtex and 135 dtex elastane have been used to produce these core-spun yarns. Firstly some trials have been done with 3.8, 4.2, 4.6 elastane pre-draft values to see the effect of elastane pre-draft on elasticity and growth. After the examination of elastane pre-draft on elasticity and growth, the trials have been focused on fabric construction parameters. Trials have been done with some different denim constructions. In these trials the effect of weft density, reed number, elastane number (dtex) have been examined on elasticity and growth. 48/4, 52/4, 56/4, 59/4, 62/4 reed numbers and yarn numbers between Ne 17 and Ne 23 have been used. 3/1 right hand twill weave which is the best preferred for denim fabrics, has been produced. After the statistical evaluations it was observed that elastane pre-draft on elasticity and growth is not significant. However the increase on reed number decreases the elasticity and growth. The increase on weft density decreases the elasticity and growth. The use of 78 dtex and 135 dtex elastane in the same denim construction shows that 135 dtex elastane increases the elasticity and growth.