Yeni nesil selülozik liflerden elde edilen iplik ve denim kumaşların performans özelliklerinin araştırılması
Investigation of the performance characteristics of yarn and denim fabrics obtained from new generation cellulosic fibers
- Tez No: 838413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denim kumaş, Kenevir, Selülozik Lif, Fiziksel Özellikler, Performans Özellikler
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Son yıllarda doğal liflere dönüş eğiliminin ön planda olmasıyla beraber katma değeri yüksek ve sürdürülebilir kenevir liflerine talep artmıştır. Kenevir lifi kimyasal yapısında selüloz ve selülozik olmayan bileşenleri içermektedir. Kenevir karışımlı lifler ile ilişkili olarak tekstil fabrikalarında en iyi kombinasyonlarının geliştirilmesi ve ekonomik verimlilik düzeyinin belirlenmesi önemlidir. Yapılan bu çalışmada kenevir karışımlı denim kumaşların performans, antibakteriyel ve elyaf salınımı testleri farklı harmanlı kumaşlar için yapılmıştır. Atkı ipliği olarak kenevir, pamuk, elastan, PET/PTT bicomponent ve lyocell liflerinin karışımları olan; Ne 8,6/1, Ne 10/1 55 PET/PTT bicomponent+78dtex elastan, Ne 14/1 55 PET/PTT bicomponent+78dtex elastan, Ne 18/1 55 PET/PTT bicomponent+44dtex elastan, Ne 8/1 78dtex elastan iplikler üretilmiştir. Çözgü ipliği olarak ise pamuk ve kenevir liflerinin karışımları olan; Ne 8,6/1 iplik üretilmiştir. Bu ipliklerle dokunan, kenevir katkılı denim kumaşların performans özellikleri ölçülmüştür. Pamuk ve pamuk/kenevir karışımına ek olarak lyocell ve PET/PTT bicomponent eklenmesiyle beraber fiziksel değerlerinde iyileşme olduğu saptanmıştır. İplik inceldikçe ve pamuk, kenevir, lyocell, elastan kombinasyonu olan tiplerde mukavemeti, hava geçirgenliği gibi fiziksel değerlerde olumlu yönde etkileşim olduğ görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, with natural fibers being at the forefront, demand for high added value and sustainable hemp fibers has increased. Hemp fiber contains cellulose and non-cellulosic components in its chemical structure. It is aimed to develop the combinations for the textile manufactories regarding hemp blended fibers and to determine the level of economic efficiency of it. In this study, performance, antibacterial and fiber release tests of hemp blended denim fabrics were carried out for different blended fabrics. Weft threads are blends of hemp, cotton, elastane, PET/PTT bicomponent and lyocell fibers; Ne 8.6/1, 10/1 Ne 55 PET/PTT bicomponent+78dtex elastane, Ne 14/1 55 PET/PTT bicomponent +78dtex elastane, Ne 18/1 55 PET/PTT bicomponent +44dtex elastane, Ne 8/1 78dtex elastane threads were produced. Woven with these threads,ın their core of cotton and hemp as warp yarn; Ne 8,6/1 is produced. The performance properties of hemp-added denim fabrics were measured. It was determined that there was an improvement in the physical values of cotton and cotton/hemp mixture with the addition of lyocell and PET/PTT bicomponent. It has been observed that as the yarn becomes thinner and in types with a combination of cotton, hemp, lyocell and elastane, there is a positive interaction in physical values such as strength and air permeability. Keywords : Denim Fabric, Hemp, Sellulosic Fiber, Phsical Properties, Performance Properties