Synthesis of schiff base complexes formed by first series transition maetals and lanthanides and investigation of their magnetic properties
Birinci seri geçiş metalleri ile lantanitlerin oluşturduğu çok çekirdekli komlekslerin sentezleri ve magnetik özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 200593
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SEDAT ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lantanit, Schiff Bazı, Bakır, Magnetik Moment, Lanthanide, Schiff Base, Copper, Magnetic Moment
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Önce N,N'-1,3-propilenbis(salisilaldimin) Schiff bazının(LH2) üç hafif lantanit (Nd, Sm ve Gd) ile kompleksleri sentezlenmistir. Element analizi sonuçları, bu bilesiklerin formülünün Ln(LH2)2(NO3)3.nH2O (Gd için n=0, Nd ve Sm için n=2) oldugunu göstermistir. Söz konusu komplekslerin yapıları IR, TGA, DTA, XRD ve LC/MS yöntemleri ile belirlenmistir. Schiff bazı nötr halde, oksijen atomları aracılıgı ile lantanit (III) iyonuna iki-disli olarak baglanmaktadır. Nitratların üçü de kelatlasırıcı iki-disli olup, lantanit iyonu çevresindeki koordinasyon sayısı ondur. Bu lantanit komplekslerinin, bakır(II) asetat monohidrat ile tepkimesi sonucunda LnCu2(L)2(H2O)4(NO3)3.0.25H2O (Ln: Nd, Sm veya Gd) formülüne sahip heteronükleer bilesikler olusmustur. Bu yeni komplekslerin yapıları da IR, TGA, DTA, XRD ve LC/MS yöntemleri ile aydınlatılmıstır. Schiff bazı bu komplekslerde iki degerlikli anyon halinde olup, lantanit(III) iyonuna iki-disli, bakır(II) olup, lantanit(III) iyonuna iki-disli, bakır(II) iyonlarına ise dört-disli olarak baglanmaktadır. Nitratlardan ikisi lantanit(III) iyonuna kelatlastırıcı iki disli biçimde, üçüncüsü ise bakır(II) iyonlarından birine tek disli olarak koordine olmaktadır. Lantanit iyonu çevresindeki koordinasyon sayısı iki Cu(L) biriminin oksijen atomları, iki ikidisli nitrat iyonu ve bir su molekülü dikkate alındıgında, dokuz; bakır(II) iyonları çevresindeki koordinasyon sayısı altıdır. Tüm komplekslerin manyetik momentleri, oda sıcaklıgında yapılan manyetik alınganlık ölçümleri ile hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
Complexes of N,N?-1,3-propylenebis(salicylaldimine) Schiff base (LH2) with three lighter lanthanides (Nd, Sm, Gd) have first been synthesized. These compounds have analyzed satisfactorily for Ln(LH2)2(NO3)3.nH2O (n=0 for Gd, and n=2 for Nd and Sm). Their structures have been determined through IR, TGA, DTA, XRD and LC/MS. Schiff base has retained its neutrality and coordinated the lanthanide(III) ion in a bidentate fashion through oxygen atoms. All three nitrates have been in chleating bidentate mode and lanthanide ions are decacoordinate. These lanthanide complexes have been then reacted with copper(II) acetate monohydrate to yield compounds of formula LnCu2(L)2 (H2O)4(NO3)3.0,25H2O (Ln: Nd, Sm or Gd). The structures of these heteronuclear compounds have been elucidated by means of IR, TGA, DTA, XRD and LC/MS. Schiff base has been dianionic in these complexes and coordinated lanthanide (III) ion in a bidentate, but, copper(II) ions in a tetradentate fashion. Two nitrates have been coordinated to lanthanide ion in a chelating bidentate mode, and the third one to one of copper(II) ions in a unidentate fashion. The lanthanide ion is nine-coordinated by the oxygen atoms of two Cu(L) moieties, two bidentate nitrate ions, and one water molecule; copper (II) ions are hexacoordinate. The magnetic moments of all complexes hve been determined via magnetic susceptibility measurements at room temperature.