Yem yapım aşamalarının yem kalitesi üzerine etkisi
Effects of phases of feed production on the quality of feed
  1. Tez No: 200592
  2. Yazar: NESRİN TARASHOHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN HOŞSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Yem yapım teknolojisi, yem kontrol, kaliteli yemextruder yem, pres pelet yem, ağ kafes, gökkuşağı alabalığı, Feed production technology, feed control, quality feed ? extruder feed, press pellet feed, net cage, rainbow trout
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada yem yapım teknolojisinin aşamalarında kalite kontrol çok önemli olduğu ve ihmal edilen her noktada kaliteyi direk veya indirekt etkilediği ve bununda ekonomik açıdan büyük kayıplara yol açtığı tespit edilmiştir. Araştırmaları desteklemek için Demir Köprü Baraj Gölünde yer alan bir kafes işletmesinin 2004-2005 sezonundaki üretiminden yararlanılmıştır. Çalışmada 104±15 gr. ağırlığa sahip iki grup 3000 adet alabalık (Oncorhyncus mykiss) 125m3 ebatlarında ağ kafeslerde stoklanarak pelet yem ve extruder yem ile denemeye alınmıştır. Deneme süresince 15 günde bir total boy ve ağırlık ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesi sonucu pres pelet yem ile beslenen grubun FCR değeri 1.18 extruder yem ile beslenen grubun FCR değeri 0.88 olmuştur. Bu hesaplara göre extruder yem ile beslenen grup yaklaşık %30 daha düşük FCR değerine ulaştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak extruder yem ile beslenen grubun daha kısa zamanda pazarlanma şansı oluşturmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda; yemin kalitesinin balık gelişimi üzerine etkili olduğu, kaliteli olmayan bir yemle yapılan beslenmede ise balıkların düzenli olarak gelişimini ve hatta hayatlarını devam ettirmelerinin bile mümkün olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The present study found that quality control is of great importance in several phases of feed production technology and affects the quality of feed directly and indirectly at every point ignored, causing great economical losses. In order to provide support to the investigation, production of a cage plant situated on Demirköprü Dam Lake in 2004 ? 2005 was utilized. In the present study, 2 groups of fish including 3000 trout (Oncorhyncus mykiss) of 104 ± 15 g were stocked in net cages of 125 m3 and underwent experiments with either pellet feed or extruder feed. Throughout the experimental period, total body weight and length were measured every 15 days. According to the evaluation of the results from the present study, FCR value of the group feed on press pellet feed was 1.18 and that of the group feed on extruder feed was 0.88. According to these calculations, it was found that the group feed on extruder feed reached about 30% lower FCR value. In conclusion, the group feed on extruder feed has a chance to be marketed earlier. The present study demonstrated that quality of feed was influential on development of fish and normal development and even survival of fish is impossible if they were feed on inferior quality feed.