Manisa ili ve çevresinde bağcılıkta mekanizasyon durumu, sorunları ve iyi tarım uygulamalarına yönelik çözüm önerileri
Mechanization level, problems and recommendations for good agricultural practices in viticulture,Manisa central and surrounding
- Tez No: 200598
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM AYKAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bağcılık, işletme, bağ mekanizasyonu, bağ makinaları, iyi tarım uygulamaları, Viticulture, enterprise, vineyard mechanization, vineyard machinery, good agricultural practices
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, bağcılık yapılan alan ve üretim miktarı bakımından ülkemizde ilk sıralarda yer alan Manisa Merkez ve Manisa'ya bağlı Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Turgutlu, Saruhanlı, Akhisar ilçelerinde mevcut bağ işletmelerinin yapısı ve mekanizasyon durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla ilçelerde seçilen üreticilerle anket çalışması yapılarak, bağ alanı, arazi mülkiyeti, traktör, alet ve makina varlığı, yetiştirme dönemimde yapılan işlemler, kullanılan mekanizasyon yöntemleri, gübre ve ilaç kullanım miktarları, işgücü kullanımı v.b. ile ilgili veriler toplanarak, Manisa yöresinde bağcılıkta mekanizasyonun durumu ve sorunları ortaya konarak, bu sorunlara iyi tarım uygulamalarına yönelik çözüm önerileri getirilmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda yetiştirme döneminde yapılan toprak işleme, gübreleme, ilaçlama, budama v.b işlemlerin geleneksel yöntemlere dayanarak uygulandığı belirlenmiştir. Üreticilerin bağcılık ile ilgili yeni teknoloji ve gelişmeler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı görülmüştür. Bağların kuruluş aşamasında agro-teknik isteklere uygun yapılandırılmaması, yörede mekanizasyon uygulamalarının sadece toprak işleme, gübreleme, ilaçlama ve taşıma ile sınırlı kalmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in Manisa Center and its provinces Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Turgutlu, Saruhanlı, Akhisar which are the most important for growing vineyard areas and grapes quantity in Turkey to determine the conditions and the mechanization levels of vineyard enterprises in the region. For this purpose, the level of vineyard mechanization was determined by using the data such as, land use, tractor and its equipments, techniques of growing grapes, mechanization methods, sprayers, fertilization, and labor data were collected from the survey made with producers in the region and appropriate recommendations were made according to the good agricultural practices. According to the results of this study, it was found that farmers use traditional methods for tillage, fertilization, sprayers, pruning etc. and farmers do not have enough knowledge about new technology related to the viticulture. Mechanization applications are applied only in tillage, fertilization, sprayers and transportation since vineyards were not prepared from the beginning according to agro-technical rules.