In silico analysis of mutant p53(R249S) oncogenicity in Hepatocellular carcinoma
Hepatosellüler karsinomadaki mutant p53(R249S) onkojenisitenin in silico analizi
  1. Tez No: 200599
  2. Yazar: GUVANCHMURAD OVEZMURADOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RENGÜL ÇETİN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biyokimya, Onkoloji, Biostatistics, Biochemistry, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: p53, hepatosellüler karsinoma, mikrodizin, gen ağı, biyoenformatik, p53, hepatocellular carcinoma, microarray, gene network, bioinformatics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Mutant p53 proteinlerinin onkojenik özellikleri hala az bilinenen bir konudur ve bu olguyu sağlayan mekanizma hala çözülmüş değildir. Bu tezin amacı, oligonukleotid dizinlerinin kullanıldığı geniş ölçekli transkriptomik analizini yaparak, p53'ün 249. kodon (AGG?AGT, arjininden serine) mutasyonunun hepatosellüler karsinomaya (HCC) olan etkisini ortaya çıkarmak. Wild-type ve mutant p53(R249S) taşıyan HepG2 hücrelerinin ifade şekli karşılaştırıldı. Mikrodizin veri analizi sonucu ifadesi değişen 84 genden oluşan ve bir ?moleküler imza? niteliğinı taşıyan bir ifade değişikliği açığa çıkarılarak, mutant p53(R249S) ifadesinin Hep G2 hücrelerinde tamamen ayrı bir gen ifade şekline sebep olduğu gösterildi. Ayrıca, bu 84 genin p53 etkileşim ağına eşlestirilmesi sonucu p53(R249S) ifadesinin işlevsel sonuçlarını degişik moleküler etkileşimler bağlamında açıklayan varsayımlı bir etkileşim ağı ortaya cıkarıldı. Bu çalışmayla elde edilen sonuçlarla, birkaç Hepatocyte Nuclear Factor'ün (HNF1A, HNF4A and HF6) ilgili gen ağının kilit molekülleri olarak mutant p53'ün HCC'deki onkojenik aktivitesinin sağlanmasında önemli roller üstleniyor olabildikleri gösterildi.
Özet (Çeviri)
Oncogenic properties of mutant p53 proteins still stand as an ill-known subject, and the mechanism responsible for this phenomenon remains to be uncovered. This thesis aims to uncover the effect of p53 codon R249S ((AGG?AGT, arginine to serine) mutation on the development of hepatocellular carcinoma (HCC) through high throughput transcriptomics analysis using oligonucleotide arrays. We compared the expression profiles of HepG2 cells carrying wt and mutant p53(R249S). Microarray data analysis revealed a molecular signature consisting of 84 differentially regulated genes, showing that the expression of mutant p53(R249S) in HepG2 cells resulted in a distinct expression profile. Furthermore, mapping these significant differentiallyexpressed genes to the p53 interaction network revealed a putative interaction network representing functional outcomes of p53(R249S) expression in the context of diverse molecular interactions. Our results clearly demonstrated that several Hepatocyte Nuclear Factors (HNF1A, HNF4A and HNF6) could play an essential role in mediating mutant p53 oncogenic activity in HCC, as the key molecules of the gene network.