Sandviç yapıda üretilmiş tekstil yüzeyinin yatak yarasının (Decubitus ulcers)önlenmesindeki etkilerinin araştırılması
A research on the effects of spacer fabrics on the prevention of bedsores (Decubitus ulcers)
  1. Tez No: 200602
  2. Yazar: SEVCAN ILGAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLDEMET BAŞAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yatak yarası, termofizyolojik konfo, Bedsore, thermophysiological comfort, special sheet
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Halk arasında ?yatak yarası?, tıp dilinde ise decubitus ulcers olarak adlandırılan durum, yataga ya da tekerlekli sandalyeye baglı olarak yasayan hastalarla, uzun süre yatakta hareketsiz yatmayı gerektiren tedavilerin uygulandıgı hastalarda görülmektedir. Yatak yarası özellikle kemigin deriye yakın oldugu (kuyruk sokumu, kürek kemigi, topuk vb.) vücut bölgelerinde kendisini gösterir. Yatak yarasını önlemenin en iyi yolu hastaya yatak yarası olusumunu körüklemeyecek bir ortamın saglanmasıdır. Bu ortamın hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken baslıca hususlar nemin ve diger vücut sıvılarının deri üzerinden uzaklastırılması ve havalandırma vasıtasıyla derinin kuru tutulması, vücuttaki basınç noktalarının dengeli olarak dagıtılması ve sürtünmenin minimuma indirilmesidir. Bu tezin amacı hastalar için bu ortamı saglayacak çarsaf ya da alez tipi bir tekstil ürününün gelistirilmesidir.
Özet (Çeviri)
The medical condition commonly known as bedsores, or the medical term ?decubitus ulcers? develops in patients who are in a wheelchair or bedridden, or under a treatment requiring a long term bed rest. Bedsores occur most frequently over areas where bones come close to skin (sacrum, scapula, heel etc.).The best way to prevent bedsores is to provide an environment for patients which doesn?t promote the formation of bedsores. To provide such an environment the following points should be considered: skin should be kept dry by removing skin moisture, urine and feces, and allowing adequate air circulation, the pressure points on the body should be distributed evenly and friction should be minimized. The aim of this thesis is to develop a textile surface such as a bed sheet or a bed cover which provides an environment that helps to prevent the formation of bedsores for patients at risk.