Meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntılarının tayininde gaz kromatografisi/kütle spektrometresi (GC/MS) ile çoklu kalıntı analiz yönteminin geliştirilmesi
Developing of multi residue analysis method in determining pesticide residues on fruits and vegetables by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS)
- Tez No: 200601
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR HIŞIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Ziraat, Food Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çoklu pestisit kalıntı analizi, meyve, sebze, gaz kromatografisi/ kütle spektrometresi, Multi pesticide residue analyse, fruits, vegetables, gas chromatography / mass spectrometry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 422
Özet
Ülkemizde meyve ve sebzelerde pek çok pestisitin bir islemde nitel ve nicel analizine olanak veren, hızlı, kolay, uygulanabilirliği yüksek, atığı az, ucuz bir Çoklu Pestisit Kalıntı Analiz Metodu gelistirilmistir. Gelistirilen metotta, örnekler asetonitril:diklorometan (1:1) karısımı ile muamele edildikten sonra Chromabond Diamino adsorbantı ile ekstrakte edilmektedir. Elde edilen ekstraktlar, Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GC/MS)'ne enjekte edilerek, Seçici ?yon ?zleme (SIM) modunda analiz edilmektedir. GC/MS-SIM'de HP-5MS kolon kullanılarak, gelistirilen programla, 36 iyon grubu olusturulmustur. Çalısılan pestisitler, meyve ve sebzelerde kullanımları ve GC'de analiz edilebilirliklerine göre seçilmistir. Bu metot, 70 aktif maddenin (izomerleri ile birlikte toplam 84) GC/MS-SIM'de doğrulama ve kantitatif analizine imkan vermektedir. Metot, geçerli kılınmıs (valide edilmis) ve sonuçlar kabul edilir aralıklarda bulunmustur. Pestisitlerin tespit (LOD) ve hesaplama limitleri (LOQ), Maksimum Kalıntı Limitleri (MRL)'nden düsük, matrikste hazırlanan kalibrasyonlardan elde edilen korelasyon katsayıları (R2) 0.99'dan yüksek, geri kazanımlar % 65-130 arasında ve relatif standart sapmaları %20'den düsük (% RSD, doğruluk ve tekrarlanabilirlik) bulunmustur.
Özet (Çeviri)
A fast, easy, reliable and cheap Multi Pesticide Residue Analysis Method was developed for determination and quantitation of several pesticides on fruits and vegetables in a single run. In developed method, samples were treated with acetonitrile:dichloromethane (1:1) mixture and extracted with Chromabond diamino adsorbant. The extracts were than injected to Gas Chromatography/Mass Spectrometry (GC/MS) and analysed in Selected Ion Monitoring (SIM) mode. HP5-MS column was used in GC/MS-SIM and 36 ion groups were formed with developed run programme. The evaluated pesticides were chosen regarding to their usage on fruits and vegetables and amenable in GC. This method gives the chance to analyse, verify and quantitate for 70 active substance (with isomers total 84) by using GC/MS-SIM. Method was validated and validation parameters were in acceptable range. Limit of detection (LOD) and quantitation (LOQ) values of active substances were lower than Maximum Residue Limits (MRL); correlation coefficients (R2) were higher than 0.99 with matrix matched calibration, recoveries (Rec) were found between 65-130% and relative standart deviations were lower than 20% (RSD%, accuracy and repeatability).