Immunomodulatory effects of TLR ligands and polysaccharide combinations: Strategies to augment innate immune response
Toll-benzeri ulak ve polisakkarit birleşimlerinin bağışıklık düzenleyici etkileri: Doğal bağışıklık sistemini sağlamlaştırmak için stratejiler
- Tez No: 200610
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İHSAN GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Biology, Molecular Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: TLR, polisakkarit, karısım, dogal bagısıklık, ası, immün tedavisi, TLR, polysaccharide, cooperation, innate immunity, vaccine, immunotherapy
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Mikrobiyal enfeksiyonlar birçok TLR ulagının, dogal bagısıklık hücrelerini yönlendirmis oldugu sinyal yolaklarını baslatır. Bazı TLR'lar Th1 egilimli bagısıklık cevabını harekete geçirirken, digerleri Th2'nin baskın oldugu bagısıklık yanıtına neden olabilirler. Hücre yüzeyi (TLR1, 2, 4, 5, 6, 10, ve 11) ve endozomlara baglı TLR'lar (TLR3, 7/8, ve 9) farklı bagısıklık tepkileri ve sitokin salımları gerçeklestirebilir. Bu TLR alt sınıflarını birbirleriyle beraber karıstırıp kullanarak, sinerjistik ve karsıtık etkilerini anlayarak daha etkin immün tedavi formülasyonları elde edilebilir. Bazı kararsız TLR ulaklarını bagısıklıkla ilgili hücrelere iletilene kadar kararlı tutup, salacak tasıyıcıları tasarlamak da basa çıkılması gereken bir sorundur. Tezin ilk kısmında, bagısıklık hücreleri üzerine en çarpıcı fark yaratan TLR bilesenleri ortaya çıkarılıp etkin dozları tayin edilecektir. Sonra, mantar kökenli polisakkaridlerin (PS) dogal bagısıklıgı uyarıcı özellikleri karakterize edilecektir. Son olarak da en etkin PS tasıyıcısıyla nükleik asit ulaklarının kompleksleri olusturulup kontollu salım aracı olarak bagısıklık hücrelerini uyarma siddeti dökümanlanacaktır. Özetle, bulgularımız farklı mantarlardan saflastırılan degisik PS tiplerinin bagısıklıgı etkinlestirici ve diger ilgili uyarıcı ulakların salımı için TLR2/6 almacına hedeflenerek uyardıgını göstermektedir. Ayrıca, degisik ulak karısımları, TLR ulaklarının tek tek kendi baslarına yaptıkları immün etkiye göre, birlesimlerin bu etkiyi oldukça çok arttırdıgı da saptanmıstır. Bu bilgiler, çesitli bulasıcı ya da lokal ve sistematik hastalıkların tedavisi için, PS temelli etkin DNA/RNA ulaklarını tasıyabilen daha güçlü etki gösterebilen immünterapi yaklasımlarının yolunu açacaktır.
Özet (Çeviri)
Microbial infection initiates multiple TLR ligand mediated signaling cascade on innate immune cells. While some TLRs trigger a Th1 biased immune activation, others may lead to a Th2 dominant immune response. Extracellular (TLR1, 2, 4, 5, 6, 10, and 11) vs endosome-associated TLRs (TLR3, 7/8, and 9) display differential immune activation and cytokine milieu. Understanding contrasting and synergistic behaviors of these TLR subclasses when mixed together may lead to more potent formulations for immunotherapy. Delivery and retaining the stability of nucleic acid based labile TLR ligands to the site of immunologically relevant cells is also a challenge. In the first part of the thesis, optimum TLR combinations with differential immune effects will be brought into light. Next, immunomodulatory effect of a natural polysaccharide (PS) will be characterized. Finally the ability of a PS carrier to form complex with ligands of nucleic acid sensing TLRs and its potential as a controlled delivery vehicle to stimulate the immune cells will be documented. In brief, our results suggest that different PS types extracted from various mushroom sources are immunostimulatory and are targeted to TLR2/6 for delivery of other relevant stimulants. Moreover, certain TLR ligand combinations can be harnessed to induce more robust immune activation compared to their stand alone counterparts. This knowledge will pave the way for establishing an effective PS based carrier of DNA/RNA ligands thus, more effective immunotherapeutic strategies for treating infectious and other local or systemic diseases be possible.