Suppressive oligodeoxynucleotides as a TLR antagonist: Efforts to treat autoimmune diseases
TLR antagonisti olarak baskılayıcı oligodeoksinükleotidler: Otoimmün hastalıkları tedavi çabaları
  1. Tez No: 200611
  2. Yazar: FUAT CEM YAĞCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İHSAN GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Moleküler Tıp, Biology, Biotechnology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Suppressive DNA, autoimmunity, immunoregulatory effect, TLR, antagonizm
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Baskılayıcı TTAGGG motiflerini içeren sentetik oligodeoksinükleotidler (ODN) Toll-Benzeri Almaçlar (TLR) aracılığıyla ya da başka yollarla oluşan proenflamatuar ve Th1 sitokinlerin üretimini etkin bir şekilde azaltabilmektedirler. CpG ile indüklenen immün aktivasyonu bloke edebilmelerine ek olarak bu baskılayıcı ODN sınıfının (ODN A151 tipik bir örneğidir) değişik tipteki immün aktivasyonu bloke edebildikleri ve patolojik otoimmün hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavisinde etkili oldukları gösterilmiştir. Endotoksin ile indüklenen üveyit (EIU) akut oküler enflamasyon için kullanılabilen bir hayvan modelidir. Bu hastalık gram-negatif bakterilerin tipik yan ürünü olan lipopolisakkaritleri (LPS) sistemik veya göz içine uygulayarak oluşturulur. Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF), ateş, peritonit, sinovya, plörit ve nadiren perikardit ve menenjiti de içeren, serosit ve tekrarlayan kısa enflamatuvar ataklar ile karakterize otozomal resesif bir hastalıktır. Bu çalışmada i) lokal otoimmün bir hastalık olan, tavsan ve fare hayvan modellerinde LPS ile indüklenerek oluşturulan üveite ve ii) sistemik otoenflamatuvar bir hastalık olan Ailesel Akdeniz Ateşine bağlı oluşan semptomların ortadan kaldırılmasında baskılayıcı DNA'ların etkili olabileceğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın sonuçları, EIU oluşturulmuş hayvanlara, A151 uygulanmasının, IL6 ve IL1b salımının yanında, MIP3a, ve iNOS seviyelerinin baskılanmasına etkili olduğunu kuvvetle işaret etmektedir. Verilerimiz, FMF hastalarının kan hücrelerinin, sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırıldığında TLR ulaklarının oluşturduğu uyarıya daha yüksek seviyede tepki gösterdiğini ve A151 ile inkübasyon sonrası bu aktivasyonun bazı önemli sitokin ve kemokinlerin salım ve gen ifadelerinin bastırılabildiğini göstermiştir. Anahtar Kelimerler: Baskılayıcı DNA, otoimmünite, immün düzenleyici etki, TLR, antagonizm.
Özet (Çeviri)
Synthetic oligodeoxynucleotides (ODN) expressing suppressive TTAGGG motifs effectively down-regulate the production of proinflammatory and Th1 cytokines elicited by a variety of Toll-Like Receptor (TLR) dependent or independent immune stimuli. Although initially identified by their ability to block CpG-induced immune activation, this class of suppressive ODN (typified by ODN A151) was subsequently shown to block multiple forms of immune stimulation and to be effective in the prevention and treatment of pathologic autoimmune diseases. Endotoxin-induced uveitis (EIU) is an established animal model of acute ocular inflammation. It is induced by either systemic or intravitreal administration of lipopolysaccharide (LPS). FMF is an autosomal recessive periodic fever disease characterized by recurrent, self-limiting, febrile, inflammatory attacks of the serosal membranes such as peritoneum, pleura, and synovia. FMF patients in clinical remission are reported to have increased baseline inflammation. Present study aims to demonstrate that the downregulatory effect of the suppressive DNA could prove benefit to alleviate the symptoms associated with i) LPS induced EIU in rabbit or murine models as model for local autoimmune disease and ii) Familial Mediterranean Fever a model for systemic autoinflammatory disease. Results from this research strongly implicated that A151 treated EIU induced animals downregulated IL6 and IL1b cytokine secretion or expression as well as chemokines such as or MIP3a, or iNOS levels. Our data suggest that FMF patient PBMCs to that of healthy donor`s blood were more responsive to TLR ligand stimulation and A151 incubation strongly reversed this activation and suppressed certain key cytokine/chemokine levels.