Etmen iletişimi için anlamsal web uyumlu bir içerik dili tasarımı
The design of a semantic web compatible content language for agent communication
  1. Tez No: 200627
  2. Yazar: İNANÇ SEYLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIZA CENK ERDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kipler mantığı, betimleme mantığı, BDI mantık, zeki etmenler, çok-etmenli sistemler, Modal logic, description logic, BDI logic, intelligent agents, multi-agent systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
W3C'nin OWL dili yazılım etmenleriyle ilgilenen bilim topluluğunda geniş bir kabul görmüş ve daha şimdiden birçok uygulamada dizimbilimsel olarak kullanılmıştır. Bu tez kapsamında, etmen iletişiminin anlambilimine daha iyi uymak için, OWL dilinin betimleme mantığı altyapısından yararlanarak inanç ve niyet kiplikleriyle donatılmış bir betimleme mantığı tanımlanmıştır. Bu mantık için sağlam ve tam bir karar verme algoritmasıyla diğer usavurma hizmetleri geliştirilmiştir. Son olarak, tasarlanan dilin bir çok-etmenli sistem geliştirme çerçevesinde nasıl kullanılacağı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
W3C?s OWL has gained wide acceptance in the software agent research community and it has already been used in many agent applications syntactically. To have better adherence to the semantics of agent communication, this thesis defines a modalized description logic of belief and intention by taking advantage of OWL?s description logic foundation. A sound and complete decision algorithm as well as other reasoning services are presented for the logic. Finally, the application of the language in a multi-agent development framework is discussed.