Mobil araçlarda çalışan etmenler için bir planlayıcı tasarımı ve gerçekleştirimi
The design and implementation of a planner for agent which running on mobile devices
  1. Tez No: 215967
  2. Yazar: HACER KÜÇÜKKELEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZA CENK ERDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım etmenleri, mobil araç etmen çerçeveleri, planlayıcı mekanizmaları, Software agents, mobile device agent frameworks, planning mechanisms
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yazılım etmenleri günümüzde bilgi teknolojileri alanının en önemli ve en hızlı gelişim gösteren araştırma alanlarından birisidir. Kablosuz iletişim ve mobil araç teknolojilerindeki gelişmeler, yazılım etmenlerinin mobil araçlara taşınabilmesine imkan sağlamıştır. Bu doğrultuda, mobil araçlar için etmen çerçevesi geliştirme konusunda yapılan çalışmaların sayısı da son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Bu çalışmalardan birisi de, SEAGENT etmen platformunun mobil araçlar için uyarlaması olarak geliştirilen SeagentLITE etmen çerçevesidir.Etmenler görevlerini kendilerine ait planlar ve bu planların çalışmasını sağlayan planlayıcı mekanizmasıyla gerçekleştirmektedir. Bu nedenle, diğer etmen çerçevelerinde olduğu gibi SeagentLITE etmen çerçevesinde de planlama modülü önemli bir yere sahiptir. Var olan mobil araç etmen çerçevelerinde farklı özelliklerde planlama mekanizmaları kullanılmaktadır. Fakat bu planlama mekanizmaları, mobil araçlarda özerk etmenler koşturmayı ve bu etmenler aracılığı ile anlamsal web servis platformlarına erişimi hedefleyen SeagentLITE etmen çerçevesinin ihtiyaçlarını zaman, kaynak (işlemci gücü, bellek kapasitesi) ve işlevsellik açısından tam olarak karşılayamamaktadırlar. Bu tez çalışması kapsamında, SeagentLITE etmen çerçevesinde etmenlerin yüksek başarımla çalışabilmesi için, mobil araç kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacak bir planlayıcı modülü geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, iki farklı planlayıcı mekanizması geliştirilmiştir. Bunlardan ilki HTN (Hierarchical Task Network) planlarını en az sayıda iş parçası kullanarak çalıştıran HTN planlayıcıdır. İkincisi ise, HTN planlayıcıya daha iyi bir performans sağlamak amacıyla geliştirilen ve HTN planlarını çizge veri yapısına çevirerek çalıştıran çizge planlayıcıdır. Tez çalışmasında daha sonra geliştirilen bu planlayıcılar kullandıkları bellek miktarı ve çalışma hızlarına göre karşılaştırılmış ve bu karşılaştırmalar sonucunda hangi durumda hangi planlayıcının daha iyi başarım gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, software agent technology is one of the most important and quickly evolving research areas of the information technologies domain. Advances in the wireless communication and mobile device technologies have already made it possible to port software agents into mobile devices. In this direction, the number of studies that aim to develop agent frameworks for mobile devices has notably increased in the recent years. SeagentLITE framework, which has been developed as an adaptation of SEAGENT agent framework, is one of these studies.Agents accomplish tasks that are defined as their plans and the planning mechanism provides the infrastructure for these plans to work. Thus, the planning module is an important part of an agent framework, which is also the case for SeagentLITE framework. Existing mobile device agent frameworks use different planning mechanisms. But, these planning mechanisms cannot fulfill the time, resource (processor, memory capacity) and functional requirements of the SeagentLITE framework which basically aims at running autonomous agents in mobile devices and providing access to semantic web service platforms through these agents. The main goal of this thesis is to develop a planner module which will effectively use the mobile device resources so that the SeagentLITE agents can run with high performance. To achieve this goal, two different planning mechanisms have been devised. The first one is the HTN (Hierarchical Task Network) planner which executes HTN plans using the minimum number of threads. The second planner that has been developed to increase the performance of the HTN planner is the graph planner which transforms HTN plans into a graph data structure before execution. Finally, these planners are compared based both on the memory space used and the working speed. As a result of this comparison, the situations where each planner has higher performance have been determined.