Web servisleri ve uzak nesne tabanlı ontoloji arayüzü geliştirilmesi
Implementation of Web services and remote object based ontology interface
  1. Tez No: 200636
  2. Yazar: AYTAÇ ÖZAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT OSMAN ÜNALIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, Science and Technology, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: anlamsal web, ontoloji, ontoloji geliştirme ortamı, servis temelli mimari, web servisleri, semantic web, ontology development environment, service oriented architecture, web services
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez kapsamında anlamsal web ontolojileri için işbirliğiyle ve dağıtık ontoloji geliştirmeyi destekleyen AEGONT ontoloji geliştirme ortamının çekirdeğini kullanarak platform bağımsız ontoloji geliştirilebilmesine olanak tanıyan ontoloji servislerinin gerçekleştirimi yapılmıştır. Bu servisleri kullanan web tabanlı örnek ontoloji geliştirme ortamı olan Web-AEGONT'un da tasarımının ve gerçekleştiriminin bir kısmı tamamlanmıştır. Ontoloji geliştirme ortamında ontoloji dili olarak World Web Consortium standardı olan Web Ontology Language (OWL) dili kullanılmaktadır. Ontoloji geliştirme ortamında sunulan servisler, web servisleri olarak tasarlanmış ve gerçekleştirimi yapılmıştır. Bu sayede ontoloji geliştirilmesi sırasında her türlü istemcinin kullanılabilmesi hedeflenmiştir. Ontoloji geliştirme ortamında kullanılan ontoloji sunucu sayesinde bütün işlemler sunucu üzerinde yapılarak istemci makineler yeterli donanıma sahip olmasalar bile ontoloji geliştirilebilmesine imkan sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ontology services of AEGONT Ontology Shell is designed and implemented for ontology modeling interface. Also Web-AEGONT which is a simple web ontology development environment and sample usage of this services is designed and implemented. Ontology Web Language (OWL), which is the World Wide Web Consortium Recommendation, is the ontology language of the ontology development environment. The tasks in the ontology development environment is offered and implemented as web services. By this way, ontology development environment is reached from different platforms and any clients. All the tasks and works can be done in ontology server. By this way, there is no need of having powerfull clients.