Kağıt endüstrisi atık sularının deniz kestanesi embriyonik gelişimi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of paper mil effluents' effects on sea urchin embryonic development
  1. Tez No: 200645
  2. Yazar: BAŞAK BEYAZKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAHİME ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Biology, Marine Science, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kağıt fabrikası, deniz kestanesi, spermiyotoksisite, embriyotoksisite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada ham madde ve arıtım prosesleri farklı olan iki kağıt fabrikası atık sularının kimyasal kompozisyonu ve deniz kestanesi embriyonik gelişimi üzerine olası etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, her iki kağıt fabrikasından arıtma sistemine girmeden ve arıtma sonrası çıkış suları alınmıştır. Ayrıca bu iki fabrikanın çıkış sularının deşarj edildiği Nif Çayı'ndan da su örneği alınmıştır. Su örneklerinin kimyasal analizleri standart metotlara göre yapılmıştır. Toksisite ise deniz kestanesi embriyo ve spermleri filtre edilmiş deniz suyunda belli oranlarda seyreltilmiş kağıt fabrikası atık sularına maruz bırakılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuçlar ham atık suların arıtılmış atık sulara oranla deniz kestanesi embriyonik gelişimi üzerine daha toksik ve fabrikalar arasında da farklılıklar olduğunu göstermiştir. Atık su konsantrasyonu arttıkça embriyotoksik etkinin de artığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study waste water from two paper mills? which differs from each other with raw material and treatment process, chemical compositions and possible effects on sea urchin embryonic development has been studied. For this purpose waste water samples from two paper mill before entering treatment system and after treatment have been collected. Besides this water samples from Nif Stream which is discharge water for these two paper mills have been taken. For making chemical analyses of water samples standard methods has been followed. Toxicity has been determined by rearing sea urchin embryos and sperms into paper mill effluents that diluted with certain amounts of filtered sea water. The sea urchin bioassay results were pointed out that raw wastewater toxicity is higher than treated one. With the increase of effluent concentration, increase of embriotoxicity was observed, too. KEYWORDS: Paper industry, deniz kestanesi, spermiotoxicity, embriyotoxicity