Sanayi domatesi alanlarında erken uyarıya dayalı IPM nitelikli ilaçlama programlarının geç yanıklık hastalığının (Phytophthora infestans (Mont.) de bary) kontrolündeki etkisi
Efficacies of application programs in IPM based forecasting system in control of late blight hytophthora infestans (Mont.) de bary) disease in processing tomato areas
  1. Tez No: 200644
  2. Yazar: GÖKHAN GÜLEY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NECİP TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Phytophthora infestans, geç yanıklık, sanayi domatesi, IPM, erken uyarı, Phytophthora infestans, late blight, processing tomato, IPM, forecasting system
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalımada, geç yanıklık hastalıının, Phytophthora infestans, kontrolünde TOM-CAST erken uyarı sistemi ile çevre dostu bitki koruma ürünlerinin yeraldıı 2 ilaçlama programının etkinlikleri Karacabey (Bursa)'de yapılan sanayi domatesi yetitirilen tarlada belirlenmitir. IPM programlarında toplam 4'er kez ilaçlama gerçekletirilmitir. Dekara pazarlanabilen meyve miktarı tarlada uygulanan 1. IPM laçlama programında (Messenger, Actinovate, Cabrio TR, HuwaSan TR-50, Polyram DF) 10,410 ton; 2. IPM laçlama programında ise (AuxiGro, Serenade, Çamlı Novatwin), 10,678 ton ile en yüksek verim elde edilmitir. Buna karın hiçbir uygulama yapılmayan kontrol parselinde ise sadece 6,587 ton verim elde edilebilmitir. Kontrol parseline göre net gelir artı oranları ise, 1. Programda % 54.5; 2. Programda %58 olarak bulunmutur. Kontrol parselinde ortalama hastalık iddeti %52.76 iken, bu oran 1. Programda %9.13, 2. Programda ise sadece %8.40 olarak saptanmıtır.
Özet (Çeviri)
In this study, effectiveness of 2 application programs with environmentally friendly plant protection products using TOM-CAST forecasting system in control of late blight disease, Phytophthora infestans had been evaluated with a field trial grown processing tomato in Karacabey, Bursa province. Totally 4 applications were made at each IPM program. Marketable tomato fruit per 0.1 ha were found the highest in IPM 1 (Messenger, Actinovate, Cabrio TR, HuwaSan TR-50, Polyram DF) with 10,410 tons and in IPM 2 (AuxiGro, Serenade, Çamlı Novatwin) with 10,678 tons. However, yield per 0.1 ha were measured only 6,587 tons in Control parcel where no application was made. Compare to Control parcel, increase ratios of net income were found as 54.5% in IPM 1 while 58% in IPM 2. Mean disease severity was determined as 52.76% in Control parcel while 9.13% in IPM 1 and 8.40% in IPM 2 program.