C sınıfı uçucu kül katkılı siltlerin dayanım ve donma-çözülme direncinin deneysel olarak incelenmesi
Investigation of strength and freeze-thaw resistance of silts stabilized with class-C fly ash
  1. Tez No: 200656
  2. Yazar: ALPER EROL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELİM ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, silt zemin, serbest basınç dayanımı, donma-çözülme, Fly ash, silty soil, unconfined compressive strength, freeze-thaw
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Uçucu kül, termik santrallerden elde edilen bir atık malzeme olup son yıllarda özellikle insaat sektöründe yaygın kullanım alanı bulmustur. Puzolanik özellige sahip olması ve ekonomik olması, uçucu külün geoteknik uygulamalarında kullanılmasını saglamıstır. Yapılan çalısmalar sonucu uçucu külün zemin stabilizasyonunda kullanımının faydalı olacagı görülmektedir. Kıs kosullarında don olayı zemin bosluklarında yer alan suların donarak zeminin hacimsel olarak artısına, dolayısıyla zeminde çatlakların olusmasına yol açmaktadır. Sıcaklıgın artmasıyla buzlar eriyerek zeminin büzülmesine sebep olmaktadır. Bu döngü sayısı arttıkça zeminde çatlaklar artmakta, dayanım miktarı düsmektedir. Bu fiziksel etkinin zemine verdigi hasarı en aza indirmek maksadıyla uçucu kül ilave edilmis zeminin donma-çözülme direnci inceleme konusu olarak ele alınmıstır. Bu çalısmada Turgutlu yöresinden temin edilen silt zeminin mekanik özelliklerinin uçucu kül ile iyilestirilmesi amaçlanmaktadır. Zemin karısımları farklı kür sürelerinde serbest basınç deneyine, farklı çevrimlerle donma-çözülme deneyine tabi tutulmustur. Ayrıca deneysel çalısmalarda çimento da kullanılarak en iyi performans yakalanmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Fly ash is a residuel material obtained from thermal power plants has a widespread usage area especially in civil engineering since decades. Having puzzolanic characteristics and its being economical provide fly ash to be used in geotechnical applications. As a result of previous studies it is seen that fly ash is useful in soil stabilization. In winter conditions freezing of water in soil pores increases soil volume; so this causes soil cracks. With increasing temperature ice thaws and this causes shrinkage of soil. With increasing number of cycles, cracks in soil increase and strength decrease. To minimize the physical effect on soil, freze-thaw resistance of fly ash added soil is investigated. In this study it is aimed to improve the mechanical properties of silty soil from Turgutlu region by stabilizing by adding fly ash. Soil mixtures are subjected to unconfined compression test for various cure periods and freze-thaw test for various cycles. Additionally, cement is utilized in experimental studies to get the best performance.