Deprem esnasında çok katlı yapıların çarpışması etkisi
Pounding effects of multi-storey structures during earthquakes
- Tez No: 200694
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MİZAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapıların çarpısması, çarpısma hasarları, Structural pounding, pounding effects
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye, yüksek sismik risk altında olan bir bölgede bulunmaktadır. Bu nedenle ülkemizde sürekli depremler olmakta ve bu depremler can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Depremde yapıların hasar görmesinin en önemli sebeplerinden biri yapıların birbirine çarpmasıdır. Deprem esnasında hiç zarar görmeyecek kadar iyi projelendirilmis ve imal edilmis yapılar, yanlarındaki binanın çarpması sonucu hasar görmektedir. Bu çalısmada yapılar arasında meydana gelen çarpısmanın teorisi incelenmis, bilgisayar ortamında değisik yapı modelleri üretilmis ve çarpısmanın yapılar üzerindeki etkileri arastırılmıstır. Ayrıca yapıların çarpısmasını engellemek için bazı öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Turkey is on a high seismic risk zone. As a reason of that, earthquakes happen in our country frequently and these earthquakes cause life and property loss. Pounding of structures is one of the important reasons of earthquake damages. Even well designed and properly constructed buildings which are capable for resisting such earthquakes are damaged because of structural poundings during earthquakes. In this paper; theory of structural pounding is studied, different structure types are modeled and solved by computer programs and effects of structural pounding on buildings are studied. Also some precautions are presented for preventing structural poundings.