Hidrojenin yakıt olarak uçaklarda kullanımı
Using hydrogene as fuel at aircraft
  1. Tez No: 200700
  2. Yazar: KORAY ŞENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYDAR ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı hidrojen depolanma, üretilme, uçak yakıtları, Liquid Hydrogen storage, manufacturing, aircraft fuels
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Dünyanın yakıt ihtiyacının çogunu karsılayan fosil yakıtlar (petrol, dogal gaz, ve kömür) hızla tükenmeye baslamıstır. Ayrıca bu yakıtların yanma ürünleri sera problemi, ozon tabakasının delinmesi, asit yagmurları ve hava kirliligi gibi çevremiz ve bunun sonucunda gezegenimizdeki hayat için büyük bir tehlike olusturur. Birçok bilim adamı, bu küresel sorunların çözümü için mevcut fosil yakıt sisteminin yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını önermektedir. Uçaklarda fosil yakıtların büyük miktarlarda kullanılmasından dolayı hidrojen kullanımı fosil yakıtların çevre üzerine olumsuz etkilerini azaltacaktır. Bu çalısmada gelecekte uçaklarda kullanılması muhtemel olan hidrojenin, uçak yakıtı olarak kullanımı teknik yönden arastırılmıs ve ülkelerin yapması gerekli olan süreçler sonuç bölümünde tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Fossils fuels (i.e., petroleum, natural gas and coal), which meet most of the world?s energy demand today, are being depleted fast. Also, their combustion products are causing the global problems, such as the greenhouse effect, ozone layer depletion, acid rains and pollution, which are posing great danger for our environment and eventually for the life in our planet. Many scientists suggest using renewable energy instead of fossil fuel system for solution of global problems. Hydrogene usage will decrease the effects of fossil fuels on environment because of high usage fossil fuels at aircrafts In this study, the hydrogene which is probably considered to be used at aircrafts researched technically as an aircraft fuels and the required process that the countries was argued in conclusion.