Siyah camların elektriksel ve optik özellikleri
Electro-optical characteristics of black glasses
  1. Tez No: 200701
  2. Yazar: SELÇUK BİRDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. ERTUNÇ ARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silisyum camlar, elektriksel iletkenlik, SEM, UV spektroskopisi, kobalt oksit etkileri, Silicon glasses, electrical conductivity, SEM, UV spectroscopy, effects of cobalt oxide
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısmada, silisyum camlarına değisik oranlarda kobalt oksit, demir oksit ve bakır oksit katkılanmıstır. On farklı numune laboratuar ortamında hazırlanmıs, kesilmis ve parlatılmıstır. UV spektroskopisi ile dalgaboyu - absorbans ve dalgaboyu - geçirgenlik değerleri alınmıstır. Bu değerler kullanılarak dalgaboyu - yansıma değerleri hesaplanmıstır. Değerler grafik haline getirilmistir ve yorumlanmıstır. Cam numuneler taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile yüzey görüntüleri alınmıstır. X-ısınları dağılım spektroskopisi ile numune içindeki madde miktarları belirlenmistir. DC Elektriksel iletkenlik ölçüm sisteminde iki prob metodu kullanılmıstır. Akım ? voltaj ölçümleri 0-800 volt aralığında alınmıs ve grafik haline getirilmistir. Grafikler yardımıyla özdirenç ve iletkenlik değerleri hesaplanmıstır. Literatürde yer almayan on cam numune bu çalısmanın temelini olusturmustur. Bilimsel ve ticari öneme sahip silisyum camların kobalt konsantrasyonuyla iletkenlik ve özdirenç değisimleri, demir oksit ve bakır oksidin etkileri detaylı bir sekilde incelenmistir. Sonuç olarak, kobalt oksidin ısık absorpsiyonunu önemli ölçüde arttırdığı, demir oksidin elektriksel iletkenliğe katkıda bulunduğu ve yüksek oranlarda bakır oksit katkısının yapıyı bozduğu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This study investigates the electrical and optical effects of the addition of numerous substances on silicon glass. For this purpose, various ratios of cobalt oxide, iron oxide and copper oxide were added to silicon glass. Ten different samples were prepared, cut and polished under laboratory conditions. Using UV spectroscopy, absorbance and permeability of these samples were measured for different wavelengths. These measurements were used for calculating and interpreting the wavelengthreflection relationship. After that, the surface images of the samples were taken with scanning electron microscope. The amount of substances in the samples was determined by a X-ray distribution spectroscopy. The double probe method was used for measuring the electrical conductivity and the results were presented in a 0-800 V interval in the graph form. By the way of these graphs, resistivity and conductivity were calculated. Ten glass samples that were used in this study do not exist in previous literature in this subject. In conclusion, the effects of iron oxide, copper oxide and cobalt on the electrical properties of silicon glass were fully investigated. These substances are extremely important for both industry and the scientific studies. To sum up, it was found that cobalt oxide substantially increases light absorption and iron oxide slightly increases conductivity while copper oxide damages the amorphous structure