Süreç iyilestirmede altı sigma yaklaşımı: Petek yapılı malzeme üretim sürecinde bir uygulama
Six sigma approach in process improvement: An application in the honeycomb material manufacturing process
- Tez No: 200723
- Danışmanlar: PROF.DR. A. SERMET ANAGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Six Sigma, Composite Materials, Design of Experiment, Process Improvement
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
?sletmelerin bulundukları sektörde varlıklarını sürdürmesi ve ilerleyebilmeleri için faaliyetlerini; yüksek kalite ve düsük maliyetle yerine getirmelerini sağlayacak yöntemler uygulaması gerekmektedir. Bu zorunluluk isletmeleri, mükemmellik kavramlarını içeren uygulamalara yöneltmistir. Altı Sigma; içerdiği ?sıfır hata?, ?mükemmellik kavramları? ve uygulandığı pek çok isletmenin elde ettiği basarılı sonuçları nedeniyle günümüzde en popüler yaklasımdır. Bu çalısmada, son yıllarda hafifliği, mukavemeti ve ekonomikliği nedeniyle özellikle savunma sanayinde kullanımı yaygınlasan petek yapılı kompozit malzemelerin üretim sürecinde altı sigma yaklasımı uygulanmıs, süreç değiskenliği analiz edilerek sürecin eniyilenmesi yönünde öneriler gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
Companies must apply the methods which provide high quality and low cost in their activities in order to sustain and progress in the sector. This necessity directs the companies to use methods which have perfection concepts. In today, six sigma approach, the most popular method because of its ?zero defect?, ?excellence? concepts and successful results of companies which applied it. In this study, six sigma approach is applied in the production of honeycomb composite materials which are widely used in the military sector because of their lightness and resistance, some proposals are given to optimize the process by analyzing process variation.