İnhisar-Yakacık-Çaltı-Küre (Söğüt-Bilecik) bölgesindeki pegmatitik ve aplitik granit ve granodiyorit kompleksi ile sedimanter birimlerdeki kaolen yataklarının jeolojisi, mineralojisi, jeokimyası ve kökenlerinin irdelenmesi
Geology, mineralogy, geochemistry and genesis of kaolin deposits in pegmatitic and aplitic granite and granodiorite complex and overlained sedimentary units of the İnhisar-Yakacık-Çaltı-Küre (Söğüt-Bilecik) region
  1. Tez No: 200724
  2. Yazar: FİRDEVS KART
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAHATTİN KADİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaolinit, mineraloji, jeokimya, Söğüt- Bilecik, hidrotermal alterasyon, granit-granodiyorit, Kaolinite, mineralogy, geochemistry, Söğüt-Bilecik, hydrothermal alteration, granite-granodiorite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kaolen kil yatakları hidrotermal olarak aplitik-pegmatitik granit ve granodiyoritler ile bunların üzerlerine gelen sedimanter birimler içerisinde otijenik olarak oluşmuşlardır. Silis ve demirce zengin malzemeler, bu birimlerdeki kırık, çatlak ve faylar boyunca yerleşmiştir ve genellikle de kaolenleşmeler buralarda oluşmuştur. X-ışınları difraksiyon analizlerinde, egemen kaolinite simektit, illit ve kloritin yanısıra plajiyoklas, K-feldispat, kuvars, opal-CT ve yer yer eser miktarda götit, dolomit ve kalsit mineralleri eşlik etmektedir. Petrografik incelemelerde de feldspatların genellikle ileri derecede altere olması ve yer yer levhamsı yapı göstermesi ve altere ürünler ile içiçe gelişmiş olması da kırık ve çatlaklı zonlar boyunca gelişen hidrotermal sular etkisi ile birincil feldispatların aşırı derecede altere olduğunu göstermektedir. Benzer şekilde mikromorfolojik olarak kaolinit kristal veya vermiform tipi kaolinit kristal yığışımlarının otijenik olarak aşırı altere olmuş feldispatların üzerinde oluşumu bunu desteklemektedir. Ayrıca, illit kristalleri ile kuvarsın kaolinit ve aşınmış feldspat kristallerine yakın olarak oluşması da, feldspatların bozuşması sonucu Al2O3/SiO2 oranının artması ve Na2O+CaO'nun yıkanması sonucu asidik ortamda kaolinit ve az mobil olan K2O'nun yanı sıra Al2O3 artışına bağlı olarak da illit oluşmuştur. Kaolenleşmenin egemen olduğu silisleşmiş ve demir fazlı zonlardan limonit, götit ve pirit; lepidokrozit iğnemsi rutil kristalleri ile koyu gri renkli manganitlerin götit ile beraber bulunması da inceleme alanındaki kaolenlerin hidrotermal kökenli olduğunu gösterir. Ayrıca, kaolinit fraksiyonlarının (?18O %o 1.81 ve -5.92; ile ?D %o 71.68 ve - 73.24) izotop değeri vermesi hidrotermal kökenli olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Kaolin deposits developed hydrothermally and authigenically in pegmatiticaplitic granite and granodiorite and overlained sedimentary units. Cracks, fractures and poor zones of these units are filled by siliceous and iron-rich materials which resulted kaolinization. X-ray diffraction analyses reveals that prevalent kaolinite associated with smectite, illite and chlorite, plagioclase, K-feldspar, quartz, opal-CT and accessory goethite, dolomite and calcite in places. Petrographically, feldspar crystals are generally highly resorbed and exhibit thick platy occurence along cracks and fractures affected by hydrothermal alteration. Micromorphologically, kaolinite crystals and vermiform kaolinite stacks are developed authigenically on highly resorbed feldspars. On the other hand, formation of illite, quartz and kaolinite in association with feldspar crystals reveal that alteration of feldspar resulted increase of Al2O3 and partly K2O (moderately mobile) and depletion of Na2O+CaO resulting acidic environmental condition for precipitation of kaolinite and accompanied illite. Presence of silica, iron-oxide phases such as goethite and pyrite; lepidocrosite needles, rutile crystals and manganite in highly kaolinized zones reveals hydrothermal origin. Also, stable isotope values (?18O %o 1.81 and -5.92; and ?D %o 71.68 and - 73.24) support hydrothermal genesis.