Isıl işlem yöntemiyle modifiye edilmiş atık EPS köpüklerin beton agregası olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
The investigation of the usability of waste EPS foams modified throught thermal treatment method as aggregate concrete
  1. Tez No: 200792
  2. Yazar: ABDULKADİR KAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN DEMİRBOĞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık EPS, geri dönüsüm, modifikasyon, EPS agrega, hafif agrega, hafif beton, rötre, donma çözünme, ısı iletkenligi, UPV, Waste EPS, recycling, modifications, EPS aggregate, lightweight aggregate, lightweight concrete, shrinkage, freezing-thaw, thermal conduction, UPV
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu doktora tez çalısmasında, atık genlestirilmis polistren köpüklerin (EPS) geri dönüsümünü saglamada yeni bir yöntem gelistirilmistir. Atık EPS köpüklerin, ısıl islem yöntemiyle modifiye edilebilirliligi arastırılmıs, daha sonra modifiye edilmis atık EPS köpükler (MEPS) beton agregası olarak kullanılarak geri kazanımı amaçlanmıstır. Bu çalısma, bes ana bölümden olusmustur. Giris bölümünden sonra, çalısmanın amacının ve kaynak özetlerinin verildigi kuramsal temeller bölümü gelmektedir. Üçüncü bölüm ?Materyal ve Yöntem? bölümüdür. ?Materyal? baslıgı altında, çalısmada kullanılan bütün malzemeler ve aletler etraflıca tanıtılmıs, ?Yöntem? kısmında ise, atık EPS köpüklerin ısıl islem yoluyla nasıl modifiye edildigi, modifiye isleminin özelliklerinin ve temel esaslarının belirlenmesi, elde edilen MEPS agregaların, beton agregası olarak kullanılabilirliginin arastırılması için uygulanacak deneysel çalısmanın yöntemi anlatılmıstır. Elde edilen bulgular, dördüncü bölümde verilmis, literatürde bulunan benzer çalısmalarla karsılastırılarak tartısılmıstır. Sonuçların degerlendirilmesinde karsılastırma yöntemi kullanılmıstır. Çalısmanın tamamından çıkan sonuçlar, besinci bölümü olusturan sonuç ve öneriler kısmında verilmistir. Çalısmanın son bölümünü kaynaklar listesi olusturmaktadır. deal modifiye kombinasyonu olarak tespit edilen, 130oC'de 15 dakika ısıl isleme tabii tutulan atık EPS köpüklerin, hacimleri ortalama 21 kat azalırken, birim agırlıkları aynı oranda artmıstır. Atık EPS köpükler modifiye edildikten sonra, basta birim agırlıkları olmak üzere bütün özellikleri iyilestirilmis ve özellikle basınç dayanımlarında, %2514 ile %9163 oranında artıslar gözlenmistir. Aynı zamanda bu agreganın, kısmen dogal agrega ile yer degistirilmesiyle üretilen betonların, karısımdaki MEPS agrega % sine baglı olarak tasıyıcı hafif beton elde edilebilecegi, MEPS betonlar üzerinde yapılan fiziksel ve mekanik deneylerle anlasılmıstır. Yıl, 2007 sayfa 174
Özet (Çeviri)
In this Ph.D. dissertation, a new technique was developed to achieve the recycling of waste polystyrene foams (EPS). The modification of waste EPS foams through thermal treatment methods was investigated, and then it was aimed to reuse the modified waste EPS foams as aggregate concrete. The study of composed of five main chapters. After the introduction comes from the theoretical basis in which the objective and abstract of literature of the study were given. The third chapter is about the materials and method. Under the title of ?Materials? all the equipment and tools used in the study are described in detail, and the ?Method? section, how the waste EPS foams are modified through thermal treatment, the determination of the properties and the main principles of modification process, and the method of experimental study to investigate the usability of the obtained MEPS aggregates as aggregate of concrete are described. The research findings and the discussion are in the fourth chapter with their comparison with the similar study in the literature. Comparison method is used in the evaluation of the results. The final results obtained from the whole study are given in the fifth chapter as ?Results and Suggestions?. ?Literature? makes up the last chapter of the study. While the volume of the waste EPS foams subjected to thermal treatment at 130oC for 15 minutes which is determined to be the ideal modification combination decreased at an average of 21 times, their unit weights increased at the same rate. After the waste EPS foams were modified all of their properties, especially the unit weight were improved, and a 2514% to 9163% increases were obtained especially in their compressive strengths. It was also understood from the physical and mechanical experiments carried on the MEPS aggregate concrete that load bearing light weight aggregate concrete could be obtained due to the percentage of MEPS aggregate in the mixture. To achieve this mixture, the previously obtained aggregate was replaced with natural aggregate partially. 2007, 174 pages