Farklı kür şartlarının doğal perlit agregalı betonların mekanik özelliklerine etkileri
The effect of different curing conditions? of raw perlite aggregate concrete to mechanical properties
  1. Tez No: 200793
  2. Yazar: ARİF EMRE SAĞSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: doğal perlit agregalı beton, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, eğilme dayanımı, ultrason hızı, kür şartları, buhar kürü, Raw perlite aggregate concrete, perlite, compressive strength, splitting tensile strength, flexure strength, ultrasound transient velocity, curing condition, steam curing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, doğal perlit agregasını kullanarak iki farklı dozajda (350 kg/m3 ve 450 kg/m3) üretilen beton numunelerin hava, su ve atmosferik buhar kürü yöntemlerinde ki, mekanik özellikleri araştırılmıştır. Su ve hava kürü numunelerine 7, 14 ve 28 günlük üç farklı süre uygulanmıştır. Buhar kürü numuneleri ise üç farklı sıcaklıkta (65oC, 75oC ve 85oC) ve aynı zamanda 6 saat, 12 saat ve 24 saatlik kür süreleri için incelenmiştir. Bu yöntemlerle üretilen numunelere basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, eğilme dayanımı ve ultrases geçiş hızı deneyleri uygulanmıştır. Çalışmanın giriş bölümünden sonra, konu ile ilgili literatür araştırması, materyal ve yöntem bölümleri verilmiştir. Yöntem bölümü; agrega, karışım oranları ve üretilen doğal perlit agregalı betonların üzerinde yapılan deneyler ile sonuçların irdelenmesinde kullanılan `Karşılaştırma Metodu'nu kapsamaktadır. Betonun özelliklerinden basınç dayanımı incelenirken klasik yöntem, ultrason hızı tespiti için direk ölçüm yöntemi ve çekme dayanımını için ise yarmada çekme ve eğilmede çekme yöntemleri kullanılmıştır. Dördüncü bölümde, yapılan deneysel çalışmalar özetlenerek elde edilen sonuçlar sunulmuştur. Beşinci bölümde ise sonuçlar ve öneriler kısmına yer verilmiştir. Sonuç olarak, doğal perlit agregalı betonlarda hava ve su kürü için süre arttıkça basınç dayanımı, eğilme dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve ultrases geçiş hızı değerleri artmıştır. Buhar kürü numunelerinde ise hem sıcaklık artışlarında hem de kür süresi uzadığı zaman basınç dayanımı, eğilme dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve ultrases geçiş hızı değerlerinde artışlar gözlenmiştir. Hava kürü ve atmosferik buhar kürü numuneleri su kürü numuneleriyle (şayit numuneler) karşılaştırılmıştır. Ayrıca, basınç dayanımı ile ultrases hızı arasında üstel fonksiyon şeklinde bir ilişki tespit edilmiştir. 2007, 115 sayfa
Özet (Çeviri)
Mechanical properties of concrete samples prepared from raw perlite aggregates at two different dosages (350 kg/m3 and 450 kg/m3) were investigated by using air, water and atmospheric steam curing method. Three different periods of 7, 14, and 28 days were applied for the samples exposed to water and air curing. For the samples exposed to steam curing, three different temperatures of 65 oC, 75 oC, and 85 oC and three different periods of 6, 12, and 24 hours were applied. For the samples prepared by these methods, compressive strength, spiltting tensile strength, flexure strength, and ultrasound transient velocity experiments were performed in this study. After the introduction part of the thesis, review of the literature, and materials and method were presented. Experiments performed on the aggregate, mix design, and concrete aggregated with nature perlite, and the Comparison Method used for evaluating the results were included in the method part. Classical method was used for compressive strength, direct measuring method was used for ultrasound transient velocity, and splitting tensile strength and flexural tensile strength methods were used for tensile strength measurements. In the fourth part of the thesis, the performed experimental work was summarized and the results obtained were presented. Lastly, results and suggestions were in the fifth part. As a result, compressive strength, splitting tensile strength, flexure strength, and ultrasound transient velocity values were increased as the air and water curing period increased for natural perlite aggregate concrete. Steam cured samples, compressive strength, splitting tensile strength, flexure strength, and ultrasound transient velocity values increased with rising curing period and temperature. Air and atmospheric steam curing samples were compared with water cured samples (control sample). Moreover, an exponential relationship was determined between the compressive strength and ultrasound velocity. 2007, 115 page