Oksitli kurşun-çinko cevherinin değişik reaktiflerle ve koşullarda flotasyon yöntemi ile zenginleştirilmesi
Flotation of oxide lead-zinc ores using different reagents and conditions
  1. Tez No: 200855
  2. Yazar: NİHAT ALPİN MÜTEVELLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEFTUNİ YEKELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Zamantı, Oksitli Kursun Çinko, Flotasyon, Zamantı, Oxide Lead Zinc, Flotation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tezin konusu oksitli-karbonatlı Pb-Zn cevherlerinin degisen kosullar altında farklı reaktifler kullanılarak flotasyon yöntemi ile zenginlestirilmesidir. Zamantı yöresi Kayseri Aladaglar Delikkaya ocagından gelen oksitli-karbonatlı Pb-Zn numunesi % 9,05 Pb , % 11,97 Zn içermekte ve ana mineralizasyon simitsonit ve seruzitten olusmaktadır. lk deneyler ögütme ve daha önceki çalısmalarda bulunmus parametreleri kanıtlamaya yöneliktir. 15+15 dakikalık 2 kademeli ögütme ile numunenin tamamı 106 ?m altına indirilmistir. Yapılan ön flotasyon deneylerinde kursun için daha önceki çalısmalardakine benzer sonuçlar alınmıs fakat çinko için ne pH, ZnSO4, CuSO4 ne de AERO 3477, 3501, 8651 gibi toplayıcılar sonuç vermistir. Bu nedenle bu asamadan sonra çalısma CMC, Na2S, Aero promoter gibi reaktiflerin degisik konsantrasyonları ile kursun konsantresinin tenör ve verimini arttırmaya yönelmistir. 6 kademeli 350 g/t KAX, 375 g/t Aero 407, 7500 g/t Na2S, 1000 g/t CMC kullanılan deneyde % 70,93 Pb tenörlü % 71,56 verimli kursun konsantre, elde edilmis ve çinkonun agırlıkça % 91,51'i , % 14,66 Zn tenörü ile artıkta kalmıstır.
Özet (Çeviri)
The recovery of oxide-carbonate Pb-Zn ores using different chemicals, under changing conditions by flotation was the objective of this experimental study. Oxide-Carbonate Pb-Zn ore sample containing 9.05 Pb and 11.97 Zn % with a major mineralization of smithsonite, serusite taken from Zamantı region Kayseri Aladag Delikkaya mine. First experiments were carried out for grinding and proving the previously reported flotation studies. Particles size of -106 ?m approached as a result of 15+15 minutes of 2 stage grinding. Pre-flotation tests gave similar results for Pb, but neither pH, ZnSO4, CuSO4 nor collectors like AERO 3477, 3501, 8651 made favorable effect on recovery of Zn. Therefore, the studies were carried out for Pb concentrate by changing the amount of chemicals used such as CMC, Na2S, Aero promoter. As a result of 6 stage flotation with 350 g/t KAX, 375 g/t Aero 407, 7500 g/t Na2S, 1000 g/t CMC Pb concentrate of 70,93 % Pb content with 71,56 % recovery achieved and 91,51 % of Zinc remained in tailing with 14,66 % Zn grade.