Determination of the flotation characteristics of oxidized coal from Zonguldak coal basin
  1. Tez No: 4033
  2. Yazar: MUSA SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Oksitli kömür, flotasyon, zeta potansiyel, temas açısı, infrared spektra, alkali- ekstr aksiyon. viii, Oxidized coal, flotation, zeta potential, contact angle, infrared spectra, alkali- extraction
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET OKSİTLENMİŞ ZONGULDAK HAVZASI KÖMÜRLERİNİN FLOTASYON ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ SARIKAYA, MUSA Doktora tezi, Maden Müh. Bol. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülhan özbayoğlu Eylül 1988, 151 sahife Bu çalışmanın amacı, oksitli kömürün yüzey özellik lerini belirlemek ve taşkömürünün oksitlendikten sonra flotasyon karakteristiklerini araştırmaktır. Kömür parçacıklarının flotasyon davranışı yüzey özellikleri tarafından belirlendiğine göre, kömürün oksit lendikten sonra yüzeyinde oluşan değişimleri incelemek gerekir. Oksitlenmiş kömür yüzeyinin özelliklerini belir lemek için, hidrojen iyonu konsantrasyonu ile tuzlar ve katyonik toplayıcıların çeşitli konsantrasyonlardaki etkileri elektrokinetik ölçümler yapılarak incelenmiştir. Oksitlenme derecesini belirlemek için alkali- ekstraksiyon testi uygulanmıştır. infrared spektra çalışmaları, kömürün oksitlendikten sonra yüzeyinde oluşan değişimleri incelemek ve oksitli kömür flotasyonunda adzorblanma mekanizmasını yorumlamak.4 için yapılmıştır. vıOksitlenmemiş kömürün eş elektrik noktası (IEP ) pH 4.2 den 200 C ta 2 ve 8 saat süreyle oksitlenmesinden sonra sırasıyla pH 4.1 ve 2.5 e düşmüştür. Tek değerli katyonları içeren elektrolitlerin oksit lenmiş ve oksitlenmemiş kömürlerin zeta potansiyelini çok az etkiledikleri görülmüştür. Alüminyum iyonunda olduğu gibi, çok değerli katyonlar, zeta potansiyeli önce sıfıra doğru yaklaştırmakta, daha sonra da polariteyi değiştir mektedir. Katyonik toplayıcıların varlığında, oksitli kömürün negatif zeta potansiyeli pH 9.3 ile 10.9 un altında, tip ve konsantrasyona bağlı olarak, pozitif değer kazanmıştır. Temas açısı ölçümleri sonunda, oksitlenmemiş kömürün doğal yüzebilirliğinin oksitlendikten sonra bozulduğu bulunmuştur. Katyonik toplayıcıların ilavesi, oksitli kömürün temas açısının değerini arttırmıştır. Oksitli kömür üzerinde yapılan infrared spektroskopik çalışmalar, oksidasyonun OH ve CO gruplarını azalttığını, CH~ ve CH_ gruplarını arttırdığını ortaya çıkarmıştır. Kömürün oksidasyonundan sonra 1700 cm" de C=û gruplarının oluştuğu görülmüştür. Amin iyonları oksitli kömür yüzeyine kimyasal olarak adsorblanmamıştır. Flotasyon deneyleri, oksitlenme derecesi arttıkça kömürün yüzebilirliğinin azaldığını göstermiştir. Sonuçlar, oksitli kömür için çam yağının MIBC den daha iyi bir köpürtücü olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kömürün, 200 C ta vı ı4 saat süreyle oksitlenmesinden sonra, çam yağı ve gaz yağa ile flotasyonu % 38.13 verimle % 5.94 kül içeren bir konsantre verirken, aynx kömürde bir katyonik topla yıcı ve çam yağı ile yapılan flotasyon sonucunda % 8.60 kül içeren bir konsantre % 86.79 luk verimle elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE FLOTATION CHARACTERISTICS OF OXIDIZED COAL FROM ZONGULDAK COAL BASIN SARIKAYA, MUSA Ph.D. in Mining Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu September 1988, 151 pages The aim of this study was to investigate the surface properties of oxidized coal and to determine flotation characteristics of bituminous coal after oxidation. Since flotation behaviour is governed by the properties of coal particle surfaces it is necessary to study the changes that occur on these surfaces after oxidation. Electrokinetic measurements were carried out in order to determine the properties of oxidized coal surfaces by studying the effect of H-ion concentration, inorganic salts and cationic collectors. Alkali-extraction test was established for assessing the relative degree of oxidation. Infrared spectroscopic studies were carried out to investigate the changes at the surface of the coal after oxidation and interpret the adsorption mechanism in oxidized coal flotation... « XXIIt was found that the zeta potential of unoxidized and oxidized coal samples depends on pH. Iso- electric point of unoxidized coal decreased from pH 4.2 to pH 4.1 and 2.5 after 2 and 8 hours oxidation at 200°C respectively. Electrolytes containing monovalent cations were found to have little effect on the zeta potential of unoxidized and oxidized coals. Polyvalent cations, such as Al, decreased the zeta potential to zero and then reversed the charge. In the presence of cationic collectors the negative value of zeta potential of oxidized coal was driven to positive, below pH 9.3 to 10.9 depending on the type and concentration of collector used. As a result of contact angle measurements, the natural floatability of unoxidized coal was found to deteriorate by oxidation. Addition of cationic collectors increased the value of contact angle of oxidized coal. From the infrared spectroscopic studies on the oxidized coal, it was found that oxidation increased OH and CO and decreased CH- and CH3 groups. An intense new band at 1700 cm" is principally due to C=0 groups. Amine ions are not chemically adsorbed on the surface of oxidized coal. xvFlotation tests showed that as the degree of oxidation increases the floatability of coal decreases. The results indicated that pine oil was a better frother than MIBC for oxidized coal; namely flotation of coal with kerosene and pine oil yielded a concentrate containing 5.94 % ash with 38.13 % weight recovery after oxidation at 200 C for 4 hours, whereas a concentrate containing 8.60 % ash with 86.79 % weight recovery was obtained by the use of a cationic collector and pine oil with the same coal.