Villa ısıtmasında ve soğutmasında güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompasının ekonomikliğinin analizi
Economic analyses of solar assisted ground source heat pump in heating and cooling a house
- Tez No: 200874
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DERYA ÖZKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Toprak kaynaklı ısı pompası, günes enerjisi, isletme faktörü, maliyet analizi, Ground source heat pump, solar energy, run factor, cost analysis
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bir evin ısıtma ve sogutma ihtiyacını karsılamak için, günes enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompası sistemi tasarlanmıstır. Mahal fan-coillerle ısıtılıp sogutulacagından, su / su ısı pompası seçilmistir. Mardin'de kurulması planlanan sistem için, ısı kaybı ve sogutma yükü degerleri, Devlet Meteoroloji sleri Genel Müdürlügü'nden alınan, saatlik dıs sıcaklık ve saatlik günes ısınımı degerleri ile MATLAB programı kullanılarak saatlik olarak hesaplanmıstır. Toprak ısı degistiricisi tasarımında, yatay borulamanın çok uzun boru boyu gerektirmesinden ötürü düsey borulama tercih edilmistir. Isı pompasının isletme faktörleri hem Bin metodu ile hem de saat-saat metodu ile hesaplanmıs ve sonuçları birbirleriyle karsılastırılmıstır. Sistemde, günes enerjisinden; hem dogrudan ısıtma amaçlı olarak hem de ısı pompasına giris suyunu ısıtma amaçlı olarak iki sekilde faydalanılmıstır. Ayrıca, tasarlanan bu sistemin, dört ev için toplu ısıtma-sogutma yapması durumu da irdelenmistir. Bu durumda daha büyük boru boyunun, daha yüksek kapasiteli bir ısı pompasının ve daha yüksek sayıda kolektörden olusan bir günes enerjisi sisteminin, tasarımı ve seçimi yapılmıstır. Anlatılan bu iki tip ısıtma-sogutma sisteminin, yatırım ve isletme maliyetleri hesaplanmıstır. Aynı konutun, ısıtmasının bir kazanla, sogutmasının ise hava sogutmalı bir su sogutma grubu ile yapıldıgı zamanki yatırım ve isletme maliyetleri de hesaplanmıstır. Bu islem de, hem tek ev için hem de dört ev için yapılmıstır. Böylelikle, bu dört farklı ısıtma-sogutma uygulamasının, hem isletme hem de yatırım maliyetleri karsılastırılabilmistir.
Özet (Çeviri)
To climate a place, solar assisted ground source heat pump was designed. A water to water heat pump was selected because heating and cooling will be provided by using fan-coils. Hourly outdoor temperatures and hourly solar radiation values for Mardin city were obtained from Meteorology Management. Heat losses and gains were calculated hourly. While designing soil heat exchanger, vertical type was preferred because of horizontal pipe length?s being too long. Run factors were calculated using both Bin method and hourly method. Their results were compared. Solar energy system was used in two ways: direct heating and heating the water which returns to heat pump. Furthermore, multi cooling and heating (for four homes) was investigated by using same method. But for this time, the equipment of systems were redesigned and reselected. Finally, investment and operational costs of these two different systems were calculated. Also, costs for the same house calculated while using a boiler and chiller for heating and cooling. As a result, costs of these four different systems were compared.