Villa ısıtmasında ve soğutmasında güneş enerjisi destekli absorpsiyonlu soğutma sisteminin ekonomikliğinin analizi
Economic analysis of solar assisted absorption cooling systems in heating and cooling for a house
  1. Tez No: 201179
  2. Yazar: CENK ONAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA B. ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Absorpsiyonlu soğutma, LiBr-su, günes kolektörleri, ekonomik analiz, Absorption chiller, LiBr-water, solar collector, economic analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günes enerjisi destekli soğutma sistemleri incelenmis ve Mardin ilinde yapılacak olan villaların, ısıtılması ve soğutulması maksadıyla kurulacak olan sistemin seçimi yapılmıstır. Sistemi olusturan absorpsiyonlu soğutma sistemi tek etkili olup, LiBr-su akıskan çiftini kullanmaktadır. Ayrıca enerji kaynağı olarak da günes enerjisinden faydalanmaktadır. Ekonomikliği arastırılan soğutma sisteminin termodinamik analizi yapılmıstır ve generatörün günes enerjisi destek sistemiyle çalısma sartları belirlenmistir. Yıl boyunca günes enerjisinden ne kadar faydalanabildiği MATLAB programında yapılan simülasyon ile belirlenmis ve buna bağlı olarak optimum kolektör adeti ve depo hacmi seçilmistir. Hem vakum borulu hem de düzlemsel kolektörler ile çalıstırılan sistemin yıllık performansı incelenmistir. Ayrıca kurulacak sistemin isletme ve yatırım maliyetleri göz önüne alınarak, ekonomik analizi yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The system which would be used for cooling and heating the villas in Mardin city was choosen according to the research done on solar assisted cooling systems. It also includes a single effect absorption chiller which uses LiBr as an absorbent and water as a refrigerant. Moreover, it makes use of solar energy as a thermal energy resource. Both economic and thermodinamic analysis of absorption cooling system were carried out and the generator driving temperature was determined according to the outlet temperature of solar collectors. Available solar energy was found out by the help of a simulation written in MATLAB. Taking into account these results, optimum number of collectors and volume of storage tank is was defined. Yearly performance of the system was investigated when running with either evacuated tube collectors or flat plate collectors. Finally, economic analysis for the system was done by calculating investment and operational costs.