Kırsal göçün nedenleri ve tarıma etkileri üzerine bir araştırma: Erzurum ili İspir ilçesi Kırık bucağı örneği
A survey on the causes of rural migration and its effects on agriculture: an example Kırık county, İspir, erzurum
  1. Tez No: 200899
  2. Yazar: ERTUĞRUL GÜREŞCİ
  3. Danışmanlar: PROF. ZİYA YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal göç, tarım, sınırlı bağımlı değişken modeli, Erzurum, İspir, Kırık
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı'nda meydana gelen ağır ve ileri düzeydeki göçün nedenleri ve tarıma olan etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, göç olgusunun teorik temelleri, dünyadaki ve Türkiye'deki göçle ilgili örneklere yönelik çalışmalar ve bölgeyle ilgili yayınlanan bilgi ve veriler kullanılarak, öncelikli olarak çalışmanın altyapısı oluşturulmuştur. Bölgedeki göçün nedenlerini ve etkilerini belirlemek için, 26 köyün tamamında tabakalı örnekleme yöntemiyle 91 hane reisiyle yapılan anket sonuçları kullanılmıştır. Göçün nedenlerini belirlemek için, anket sonucu elde edilen veriler kullanılarak probit yöntemiyle Sınırlı Bağımlı Değişken Regresyon modeli Limdep Programı'nda tahmin edilmiştir. Göçün tarıma etkisini belirlemek için, crosstab yöntemiyle tablolar oluşturularak deskriptif analizler yapılmıştır. Regresyon modeli sonuçlarına göre göçü; hanelerin köy dışında okuyan çocuğunun olması, hane reislerinin sosyal güvenceye sahip olmaması, göç eden akraba sayısı ve hanede birisinin gurbete çıkması gibi faktörler göçü tetiklemiş; sahip olunan çayır arazisi miktarı, başkasına ait arazi kullanımı, işletmelerde besicilik yapılması ve büyükbaş hayvan sayısı ise engellemiştir. Bu göçün tarıma etkileri ise; hayvan sayısının azalması, hayvan başına düşen çayır ve mera arazisi miktarının artması, tahıl üretiminin tamamen bitme noktasına gelmesi, yonca ve korunga gibi yem bitkileri ekim alanlarının azalması şeklinde olmuştur. Göçü önlemek için, model sonuçlarında da açıkça görüldüğü gibi; mevcut ve alternatif tarımsal faaliyetlerin iyileştirilerek arttırılması ile ilgili tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu tedbirler alındığında, tarıma olumsuz etki eden, işletmelerin küçük ve dağınık olması, piyasa ile ilişkilerinin zayıf olması, verimsiz yerli ırklarla yapılan hayvancılık faaliyeti, değerlendirilemeyen çayır ve mera arazileri, çiftçiler arasındaki yetersiz işbirliği ve kooperatifleşme gibi olumsuz unsurlar ortadan kalkmış olacaktır. 2007, 94 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the causes for the high migration and their effects to the agriculture in Kırık County, Ispir, Erzurum. For this reason, we established the basis of the study by using the data and publications related to the regional and global migration. To determine the reasons for the regional migrations, we used the results from the survey applied to the 91 residents by using the stratified sampling method in 26 villages. For this purpose, we used Limdep software with Probit Estimation Procedure to estimate Limited Dependet Regression Model using the data from the survey. To determine the effect of migration to the agriculture, we established an analysis with tables formed by Cross tabbing. According to the result from regression model factors such as having children being educated out of the village, having social security, the number of the migrant relatives, and people living in foreign countries from the household provoked migration. The factoress such as prossessing more land renting more land, livestock fattening and the number of the cows owned block migration. The effect of this migration on agriculture was that the number of livestock decreased, the amount of grass and pasture land per animal increased, production of cereals was almost diminished, and the amount of the lands which can be used for forage crop farming was decreased. As it was seen in the regression results, to block migration, some precautions related to current and alternative agricultural activities should be taken. On the condition that these precauntions are taken, factors affectting profitable agriculture negatively such as small and partitioned farms, weak market relationships, and animal husbandry on non-productive native species, unutilizied grass lands, and insufficient unification cooperation among the farmers could be eliminated. 2007, 94 page Keyword: rural migration, agriculture, limited dependet variable model, Erzurum, İspir, Kırık