Allüviyal materyaller üzerinde oluşan topraklarda yetiştirilen mısır bitkisinin (Zea mays L.) verim ve besin içeriği üzerine organik ve mineral gübre uygulamalarının etkisi
Effect of organic and mineral fertilizer applications on yield and mineral contents of maize (Zea mays L.) grown in alluvial soils
  1. Tez No: 200900
  2. Yazar: ADEM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hümik asit, Leonardit, Mısır, Bakteri, Azot, Humic acid, Leonardite, Maize, Bacteria, Nitrogen
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, humik asit içeriği yüksek Leonardit'in kimyasal ve mikrobiyal gübre desteği ile mısır bitkisinin (Zea mays L.) verim unsurları ve besin içerikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. 5x5x5 faktoriyel düzenlemede tam şansa bağlı deneme desenine göre; 1 bitki (mısır), 5 leonardit (L) 0, 500, 1000, 1500, 2000 kg/ha, Azot (N) 0, 100, 200, 300, 400 kg/ha ve Bacillus lentimorbus (BA-142) 0, 1, 2, 3, 4 kez uygulama olarak ilave edilmiş ve 2 tekerrür olmak üzere toplam 250 saksıda yürütülmüştür. Tohum ekiminden önce bitkilerin normal faaliyetini yürütebilmesi için gerekli olan, P (240 kg/ha) ve K (80 kg/ha) ihtiyaçları besin elementlerinin toprakta bulunan elverişli miktarları dikkate alınarak triple süperfosfat (%48 P2O5) ve potasyum sülfat (%50 K2O) gübrelerinden sağlanmıştır. Azot kaynağı olarak amonyum sülfat (%20,5N) gübresi dekara 0, 100, 200, 300 ve 400 kg N/ha hesabıyla uygulanmıştır. Bakteri uygulamaları deneme başlangıcını takiben uygulanmaya başlanmıştır. Her bir uygulama 15 er gün aralıklarla her bir saksıya 10 ml (108 CFU/ml) dozunda topraktan bitki köküne enjekte edilmiştir. Bitkiler 90 günlük büyüme periyodu sonucunda hasat edilerek kök, yaprak ve gövde aksamlarında makro ve mikro element analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre bitki boyu, bitki ağırlığı ve kuru madde oranındaki en yüksek artışlar leonardit 1000 kg/ha-100 kg N/ha-3 kez bakteri (L1000-N100-3 kez bakteri) uygulamasından elde edilmiştir. Bu artışlar hiçbir uygulamanın olmadığı kontrol uygulamasına göre kıyaslandığında; bitki boyu, bitki ağırlığı ve kuru madde oranında sırasıyla yaklaşık %31, %40 ve %40 oranlarında bir artışa neden olduğu belirlenmiştir. Bitki besin maddeleri bakımından incelendiğinde, en yüksek azot ve fosfor içeriği leonarditin 1500 kg/ha uygulama düzeyinde elde edilmiş olup bu artışlar kontrole göre sırası ile %46 ve %7 oranında olmuştur. Leonardit uygulaması ile birlikte diğer makro ve mikro besin elementlerinin içeriğinde genel olarak bir artış saptanmıştır. 2007, 85 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted for determining effect of leonardite with high humic acid content on supported by chemical and microbial fertilizers on yield and nutrient contents of maize. This study was carried as a pot experiment (20 cm in diameter and 2000 g soil per pot) under greenhouse conditions. Study was conducted as a randomized design as 5*5*5* factorial with 2 replicates as 1 plant (Maize), 5 leonardite (L), 0, 500, 1000, 1500, 2000 kg ha-1, nitrogen (N), 0, 100, 200, 300 and 400 kg ha-1 and Bacillus lentimorbus (BA- 142) 0, 1, 2, 3, 4 application. According to the available nutrients in soil basal fertilizers were applied as triple superfosfate (48%P2O5) and potassium sulfate (50% K2O). as a nitrogen source ammonium sulfate (20,5% N) were applied as a doses of 0, 100, 200, 300 and 400 kg N per ha. Bacteria application was started after planting. Each treatment was made to plant root with 15 days interval as 10 ml (108 CFU ml-1) per pot. After 90 days of planting plants were harvested to investigate macro and micro nutrient contents in root, leaves and shoots. The most effective application rate was 1000 kg L ha-1, 100kg N ha-1 and 3 bacteria treatment based upon increases (L1000 N100- 3 bacteria application) in plant height, weight and DM. As compared with the content the rates of increase in plant height, weight and dry matter were 31, 40 and 40% respectively. The highest nitrogen and phosphorus content in plant tissues was obtained in the application rate of 1500 kg kg L ha-1 as 46% and 7%, respectively. Application of leonardite generally increased macro and micro element content in plant tissues. 2007, 85 page