Bentonit kili üzerinde DDVP pestisitinin adsorpsiyon özelliklerinin GC ve GC/MS ile tayini
Detecting adsorbtion characteristics of DDVP pesticide on bentonite clay by GC and GC/MS
  1. Tez No: 200904
  2. Yazar: MURAT KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, bentonit, Gaz Kromatografisi, Gaz Kromatografisi / Kütle spektrometrisi, DDVP, Adsorption, Bentonite, Gas Chromatography, Gas Chromatography/Mass Spectrometry, DDVP
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalısmada, Van yöresi seralarında kullanılan DDVP pestisitinin toprakta ve killi toprakta kalma süresi, kromatografik yöntemler kullanılarak tayin edilmistir. Bu kullanılan pestisitin toprakta kaç gün tutundugu ve ne kadar miktarda kaldıgının arastırılması yapılmıstır. lk önce seralardan pestisit uygulaması yapılmamıs toprak numuneleri alınarak, 6 adet bahçe olusturuldu. Olusturulan bahçelerin ilk besinde %1, %2.5, %5, %10 ve %15 oranlarında bentonit kili kullanıldı. Diger bahçede ise bentonit kili kullanılmadı. Bahçelerin hepsine aynı miktarda ilaç sıkılarak, aynı süre beklenildi. Pestisit uygulanan topraktan ekstraksiyon için 25 gr alınan toprak numunesi soxhalet cihazının kartusuna yerlestirildi. %15'lik Diklormetan + Hekzan çözeltisi kullanılarak bir gün boyunca ekstrakte edildi. Bu yöntemle toprakta bulunan pestisit alınmıs oldu. Balonda toplanan ekstrakt evaparatör kullanılarak 2 ml çözelti kalana kadar uçuruldu. 2 ml'lik çözelti ve %10'luk diklormetan + hekzan çözeltisi Florisil kolonundan geçirildi. Toplanan çözelti evaparatör yardımı ile 2 ml kalıncaya kadar uçuruldu ve kalan 2 ml'lik numune 5 ml'ye tamamlandı. GC/MS ve GC Kromatografi cihazları kullanılarak uygun pestisit metodu ve kapiler kolon yardımı ile kalitatif ve kantitatif analizler yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, DDVP pesticide?s period of stay in soil and clayed soil used in Van region greenhouses was detected using cromotographic methods. The number of days pesticide was present in the soil and its remaining amounts in soil were researched. At first, pesticide application was not held in greenhouses. By taking soil samples 6 gardens were established. Bentonite clay was used in the first five gardens by the respective rates %1, %2.5, %5, %10 and %15. Bentonite clay was not used in one garden. The same amount of medication was applied to all of the gardens and kept for the same period of time. 25 gr of the soil sample taken from the soil applied with pesticide for extraction was inserted into the cartridge of soxhalet machine. Dichlormetan of %15+ Hexan solution were applied and extracted during one day. The pesticide present in the soil was extracted using this method. Extract accumulated in the balloon was blown using evaporator until 2ml of solution remained. 2 ml of solution and %10 dichlormetan + Hexan solution were passed through Florisil column. Accumulated solution was blown with the help of evaporator until 2 ml of it remained and the remaining 2ml sample was completed to 5 ml. By using GC/MS and GC Chromatography machines the correct pesticide method was used and with the help of capillary column qualitative and quantitative analyses were made.